Магнатите отблизо: Амансио Ортега

24.05.2012, 17:57

   
 
Магнатите отблизо: Амансио Ортега

Тази седмица, макар и половинчата откъм присъствие в офиса, не може да мине без присъствието на поне един магнат в Div.bg, който да опознаем на теория. Ние определено се вдъхновяваме от всички милиардери, с които ви запознахме досега, и затова продължаваме с пълна сила да изследваме неизследваните от нас води на Големите пари.

Човекът, който ни се изпречи на пътя случайно или не, тази седмица е Амансио Ортега. Той застава на ръба на челната петица в класацията на Forbes Топ 100 на милиардерите в света. Как испанецът е постигнал богатството си от 37. 5 милиарда долара, предстои ви да разберете сега. Запознайте се с...

Амансио Ортега

Роден на: 28 март 1936 г. в Ла Коруня, Испания

Занимание: съосновател и изпълнителен директор на Inditex Group

Богатство: 37.5 милиарда долара

Амансио Ортега, който е загадка за пресата и публиката, както и кошмар за журналистите, е най-богатият човек в Испания и един от най-богатите мъже на планетата. Ортега е толкова пословично срамежлив и толкова избягва светската суета, че до официалното му представяне пред публика през 2001 г. едва ли някой извън близкото му обкръжение го е виждал. Същото ниво на секретност поддържаше и всеки член на семейството му по време на първия му брак. Той винаги е отказвал интервюта въпреки милионите писма, които са пристигали в компанията му, изпратени от престижни издания.

Историята на този испански богаташ започва като вдъхновяваща приказка за просяк, превърнал се в принц. Роден е в пълна мизерия в семейството на железопътен работник и домашна помощница. Започва "кариерата" си като доставчик в текстилна фирма. Работел усилено и с течение на времето научил основите и тънкостите на бизнеса. В един момент, разбира се, късметът му се усмихнал, когато заедно със съпругата си основават ZARA и тя се превръща в супер успешна компания. Но парите никога не изместили фокуса му и той продължил да работи усърдно. Логично е тогава, че този маг на текстилната индустрия е работохолик, обича да върши работата си сам и почти, да не кажем въобще, не си взема почивки.

Макар че Ортега е собственик на една от най-големите и популярни модни марки, той обича да се облича кежуъл и не отдава особено внимание на облеклото си.

Развежда се през 1986 г. и макар че от първия си брак има две деца, дъщеря му от втората му съпруга се смята за негов пряк наследник.

През 2009 г. бива отличен с Големия кръст на Ордена за граждански заслуги (Grand Cross of the Order of Civil Merit). През 2011 г. обявява, че се оттегля от позицията председател на Inditex Group. За какво решава да стори това, когато акциите на компанията му скачат с една четвърт за година? Според различни източници Ортега просто е решил да преориентира креативната си мисъл и действия в друга насока. Каква е тя, все още не знаем, но подозираме, че човекът просто е решил да си почива и да си харчи парите подобаващо.

Миналата година той си купи един 43-етажен небостъргач в Мадрид само за 536 милиона долара. Освен този сериозен имот, предприемчивият испанец има комплекс в Маями и други имоти в Мадрид, Париж, Лондон и Лисабон. Е, това вече ни намирисва на нов бизнес и когато открихме, че има инвестиции в областта на туризма, горивата и банковото дело, вече не се съмняваме и за миг, че този работохолик е решил да си почива.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 28.05.2012 | 10:09
1 интересен,както всички от тази рубрика
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ