Колко струва Tetris днес?

19.07.2011, 16:06

   
 
Колко струва Tetris днес?

Знаете ли какво е Тетрис?

Да, разбира се, че знаете, но най-вероятно подобно на нас не знаете колко е значима за развитата компютърна цивилизация и колко ценна е станала играта с натрупването на години в историята ѝ.

Всъщност историята ѝ започва през недалечната 1984г. в Съветския съюз. Тогава лудият гений на Руската академия на науките Алексей Пажитнов явно е умирал от скука, за да се захване със задачата да опростява гръцката игра "Пентамино". Може би и мързела се е намесил, тъй като Пажитнов не искал да си усложнява живота с фигури от по пет квадратчета и за това ги направил с по четири.

Не знаем дали тези присъщи нам качества са били градивната единица в създаването на една от най-известните игри в света, но факт е, че името на играта идва от въпросните четири квадратчета. Основата на наименованието е от гръцки – tetra (четири), а източникът на окончанието е нещо, което най-малко очаквахме – любимия спорт на Пажитнов, а именно тениса.

След едно кратко програмиране Тетрис става част от микрокалкулаторите "Електроника 60", а малко по-късно един наистина малък гений – само 16-годишният Вадим Герасимов, имплементира играта под операционната система MS-DOS и така започва ерата на компютърната игра. Понятно ни е, че вече бестселъровия Тетрис излиза и във версия за GameBoy и Nintendo, за да се превърне в тотална мания и пристрастеност за ценителите на игрите или почти за всеки на тази планета.

Когато в началото споменахме стойността на играта, искахме да наблегнем върху цифровия израз на тази стойност - цената . А тя е удивителната сума от 1 000 000 долара. Как един испанец, който е вокал на рок-група, подвизаваща се под името Rembrandt 42, се е сдобил с оригинал на Tetris от 1988г.?

Нямаме представа, но знаем, че в момента един от вас има реалната възможност да стане следващия притежател на тази ценност от историята на видео игрите. Твърди се, че били произведени само 10 подобни видео игри от този формат, но само тази носи автографа на Пажитнов върху обложката.

Ако сръчните ви пръсти и логическа мисъл са готови да приемат предизвикателството, то ние ви приканваме да кликнете по най-бързия начин ТУК.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 05.02.2012 | 12:45
1 Естествено,повечето гениални неща са творение на руснак,в 90% от случаите.
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ