Колко струва Apple без Стив Джобс?

10.08.2011, 13:11

   
 
Колко струва Apple без Стив Джобс?

Вчера крайните фенове на американския технологичен гигант Apple изпаднаха в небивал екстаз. Причината се крие във факта, че за кратък период от време компанията, която същите техно-ултраси боготворят като източник на живота, прогреса и всичко останало, успя да задмине петролния исполин ExxonMobil и да се изкачи на върха в класацията на най-скъпите компании на фондовия пазар в световен мащаб. В момента Exxon все още е номер едно с цена от 352,9 милиарда срещу 346,74 милиарда на Apple.

Дали обаче Apple щеше да е по-ценната компания от двете, ако капитализацията ѝ на фондовия пазар наистина бе по-висока от тази на Exxon? Отговорът в случая е по-скоро отрицателен.

Възходът на Apple

Невероятно е, че компания като Apple е успяла да настигне гигант като ExxonMobil по пазарна капитализация. Само преди десетина - петнадесет години Apple беше просто производител на прекалено скъпи компютри с идейно и технологически изостанал софтуеър. По това време Apple бе по-скоро символ на различното, на бунта срещу глобализацията в технологиите, предвождана от кръвния враг Microsoft. По същото време Майкъл Дел (бел. авт. основателят на Dell) дори си позволи да каже, че Apple трябва да бъде продадена за скрап и парите от сделката да бъдат разпределени между акционерите.

В същия този момент, на сцената се завърна Стив.

След появата на iPod, iPad, Mac OSX и iPhone, Apple се превърна в най-голямата технологична компания в света. Безспорен лидер в света на високите технологии. В момента няма компания с по-добър стил, по-добро чувство за дизайна на продуктите, с по-засилено чувство за детайла или по-прецизна в маркетинга и производството. Apple са най-добрите и затова масата от потребители иска техните продукти. Затова и другите играчи в тази индустрия следват всяка стъпка на хората от Купертино, дори и в нови пазари, като този на таблети.

Причината? Уникалната перспектива на Стив Джобс и прецизността му в ръководството на един брилянтен екип инженери, благодарение на който Apple продължава да набира инерция по пътя на успеха. Заедно те създадоха бъдещето. В момента Apple е новият Microsoft и компанията, която Джобс основа заедно със Стив Возняк преди 35 години, контролира всичко - от хардуера до операционата система, до приложенията, които тази операционна система използва.

Енергийният бегемот

ExxonMobil символизира миналото - една недолюбвана международна компания, базирана в САЩ, която е изградена върху Standard Oil на Джон Рокфелер. В момента обаче това е най-голямата петролна компания в световен мащаб и компанията с най-висока пазарна капитализация на планетата. Exxon притежава петролни кладенци, находища на природен газ, фабрики за преработка на течен природен газ, танкери и бензиностанции по цял свят. Според някои, с помощта на останалите шест, големи петролни компании Exxon ръководи света.

Освен това Exxon печели много повече пари от Apple. За първото тримесечие на 2011 г. печалбите на петролния гигант се равняват на 10,65 милиарда долара, докато тези на  "ябълката" са едва 6 милиарда.

От една страна изглежда все едно в Exxon няма творчество, няма иновации, няма оригинални идеи. В тази компания няма еквивалент на Стив Джобс, има само черно злато. Според мнозина единственото, което Exxon правят, и трябва да правят е да изпомпват нефта, а милиардите ще продължат да си текат.

Дори в момента, с недостига на петрол в Близкия Изток, Exxon пак е на печалба. И това едва ли ще се промени през следващите няколко десетилетия, освен ако някой не се появи с работеща идея за студен термоядрен синтез в консервна кутия. Дотогава Exxon ще задава правилата в енергийния бизнес.

Къде бихме инвестирали

Две от най-мощните компании в света в момента. Ако можехме да инвестираме в една от двете, коя щяхме да изберем?

Трябва да сме честни, колкото и да са ни неприятни хората от петролния бизнес, бихме предпочели ExxonMobil. Причината е една единствена: Те нямат това безценно преимущество, което е и най-големият проблем на Apple.

Exxon не разчитат на човека с идеите, на Магьосника от Оз, на човека с ключа от палатката, на изключително брилянтния и високомерен лидер, който е Стив Джобс.

Преди време смятахме, че Apple може да просъществува и без Стив Джобс. През 2008 г. бяхме готови да се сбогуваме с Джобс и тогава вярвахме, че Apple може да продължи и без него. Сега обаче не мислим така.

Преди три години инвеститорите не вярваха, че тази технологична компания може без своя лидер. След като се разчу, че Джобс отново е болен от рак, Apple загуби милиарди само за няколко минути на борсата. От компанията с помощта на CNBC се опитаха да потулят новината, която малко след това бе потвърдена от самия Джобс.

В този момент инвеститорите бяха прави във визията си за Apple без Стив Джобс, но ние не вярвахме в нея. Сега обаче вече знаем и сме готови да признаем - Apple не може да бъде Apple без Стив Джобс.

Здравословното състояние на Стив няма да се подобри. В края на краищата - надяваме сe, че по-късно откoлкото рано, той ще си отиде. И това, страхуваме се, ще маркира началото на края за Apple. Точно както се случи с Microsoft и Sony, компанията ще започне да запада. Разбира се, не смятаме, че Apple ще изчезне или ще рухне из основи, нито че залезът ще започне моментално. Със сигурност в своите лаборатории компанията има своя резерв от "магически" джаджи и програми, но той със сигурност е съвсем, съвсем изчерпаем.

Колебание в Apple се забелязват още сега. Въпреки че компанията записа най-доброто си финансово четиримесечие в своята история, могат да се забележат признаци, че идеологията и изпълнението на програмата в Apple не са безупречни. Това личи в оформлението на последните им реклами, в проблемите, които бяха забелязани в MacOSX: Lion и в елементи от дизайна на iOS.

Бъдещето

Пристъпвайки към момента на истината, трябва да си зададем следния въпрос: бихме ли инвестирали финансите си в компания, която направо печата пари дори в разгара на петролна криза, или сме склонни да заложим на пари, чиято стабилност зависи от едничкия гений на една изключителна личност, която обаче може да ни напусне във всеки един момент.

Коя компания е по-рентабилна всъщност, ExxonMobil или Apple?

Източник: Gizmodo

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ