Китайските милиардери искат да се скрият

08.09.2011, 14:34

Защо?

   
 
Китайските милиардери искат да се скрият

Знаете ли, че съществуват богати хора, които се страхуват да видят имената си в прочутите списъци на Forbes? Ами да, има такива и те живеят в Китай. Оказва се, че все повече богаташи в страната не желаят да разкриват самоличността си, защото се страхуват от проверки и по-големи проблеми от държавните органи. Причина за притесненията е все по-нарастващата пропаст между бедните и богатите китайци, припомня агенция Ройтерс.

Потресващият факт, че в страната има близо 150 милиона човека, живеещи с по-малко от 1 долар на ден, не може да притесни управляващата комунистическа партия, но очевидно стряска заможните хора. Един от редакторите на Forbes, Ръсел Фланери, твърди, че в последните няколко години все повече и повече новобогаташи от Китай са поискали да бъдат извадени от списъците на най-богатите хора в страната. Не се чудете на реакциите на тези хора, защото те са повече от логични. Някои от най-заможните китайци, присъстващи в класациите на Forbes през изминалите години, в момента се намират зад решетките.

Така или иначе, списъкът с имащите най-много пари в Китай, след редакциите все пак излезе. На първо място е председателят на компанията за производство на машини Sany Heavy Industry, а безспорно доказателство за богатството му е, че конкурентите на Forbes - Hurun, също са го посочили за номер едно. Лианг Венген разполага с около 9.3 милиарда долара. Sany Heavy Industry има над 60 000 служители, а продажбите ѝ само за миналата година възлизат на 50 милиарда долара.

Втори пък е Робин Ли, който е създателят на най-популярната китайска интернет търсачка - Baidu. Ли е в списъка с лично богатство от 9.2 милиарда долара.

Според съставителите на класацията на Forbes за най-богатите хора в Китай, резултатите са поредното доказателство как от пълна бедност човек може да стигне до абсолютния връх. Любопитното е, че в списъка присъстват още трима богаташи, свързани със Sany, като всичките са били сред основателите ѝ. Други имена в списъка са на хора от селскостопанския бизнес и няколко инвеститори в недвижими имоти. Иначе крайната равносметка е, че миналата година милиардерите в Китай са били 126, а тази - с 20 повече.

Стискаме палци на всички заможни китайци, поместени в списъка на Forbes, да нямат проблеми със закона и да не се налага да им се търсят заместници догодина.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ