Китайски хакери прецакаха Световната банкова система

26.04.2016, 17:30

Превод на няколко милиарда долара е спрян, защото обирджиите допускат правописна грешка

   
 
Китайски хакери прецакаха Световната банкова система

В Бангладеш е спряна трансакция за милиарди долари от Световната банка. Според сайта Gizmodo, китайски хакери са написали програма, която заобикаля защитите на Националната банка на Бангладеш и хаква SWIFT-а (международна междубанкова система за предаване на информация и извършване на трансакции).

Ето какво се случи:

1694842

Китайците успяват да източат 80 милиона долара в сметки на Филипините и Шри Ланка. На опашката се готвят още 850 милиона, но хакерите допускат правописна грешка - пишат думичката "фонд" грешно в команда за превод към банка в Германия. Педантичните немци пишат на банката в Бангладеш писмо, за да уточнят грешката - в този момент измамата е разкрита.

Дори с допуснатата грешка това е най-големият банков обир за близките години. Хакерите не са заловени, известно е само, че компютърът, от който е разбита системата, се намира в Китай. Заради хакнатата система всички банки в света, които са свързани с протоколите на SWIFT, се намират под пряка опасност. В момента Световната банка се опитва да реши проблема.

Ние отдавна подозирахме, че ако не е правописът, китайците щяха да завладеят света.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ