Какво повече от мобилни телефони има в сделката Google-Motorola

16.08.2011, 09:58

   
 
Какво повече от мобилни телефони има в сделката Google-Motorola

С покупката на Motorola Mobility за 12,5 милиарда щатски долара, Google демонстрира намерението си да направи една още по-сериозна крачка напред в инвестициите си в пазара на мобилни технологии и устройства. От Mashable обаче напонят, че е важно да не забравяме, че Motorola Mobility се занимава и с много други неща, различни от производството на мобилни телефони.

Несъмнено, решението на Google за закупуването на Motorola Mobility е свързано не само с намерението на компанията да влезе на хардуерния, но и с желанието на "търсачката" да разшири своето портфолио от патенти. Също така не смятаме, че от Google няма да обърнат внимание на възможността да съчетаят по по-добър начин своята операционна система Android с произвежданите от Motorola мобилни телефони и таблети.

В същото време Motorola е един от най-големите играчи на пазара с цифрови приемници. Кабелни и телевизионни оператори не само в САЩ, но и по цял свят предлагат устройствата на Motorola на своите клиенти вече от много години. И въпреки, че не смятаме, че Google ще направи кой знае какви промени в този бизнес, фактът, че притежават Motorola създава на новите собственици потенциална стратегия за разпространение на не особено успешния до момента продукт Google TV.

До момента телевизията на Google е колосален провал не само в очите на нейните създатели, но и на всички, които смело инвестираха в тази идея.

Google TV се провали от една страна, защото продуктът не е особено добър, и от друга, защото не предлага почти никаква добавена стойност на потребителя. Но дори да беше страхотен, продуктът Google TV пак щеше да има сериозни трудности при достигането на масата от крайни потребители, просто защото, както преди време Стив Джобс отбеляза, е изключително трудно да накараш хората да си купят още един цифров или друг телевизионен приемник.

След като Motorola Mobility беше закупена от Google обаче, едва ли има нещо, което да спре компанията и новите ѝ собственици да предлагат на клиентите си приемници, които да могат да декодират и Google TV. По този начин продуктът ще стане много достъпен. Разбира се, това не гарантира директни продажби, но с интегрирането на Android OS и с подкрепата на Google, може да се стигне до телевизионна услуга, с по-добро качество и по-лесна за управление, която да се хареса на телевизионните оператори. Все пак последните водят неистова борба да запазят своите клиенти, а в момента услугите им се базират на абонамент, за разлика от тази на Google.

Какво друго следва от сделката Google-Motorola. Според Сол Хенсъл (Saul Hansell) - един от главните редактори в Huffington Post, В рамките на следващото десетилетие Google със сигурност ще отцепи производствения бизнес на Motorola. Както казва Хенсъл: "Те (Google) не се занимават с такива работи. И определено нямат нужда от този бизнес в дългосрочен план."

Освен това влиянието, което производството на Motorola може да има върху финансовите отчети на Google, може да доведе до проблеми.

Какъв ефект обаче оказва закупуването на Motorola от Google върху сектора за производство на мобилни технологии като цяло?

След сделката акциите на Nokia и RIM скочиха, което показва, че на пазара закъсалите мобилни гиганти се разглеждат като зрели плодове готови да бъдат откъснати от колосални компании като Microsoft например. Финландците от Nokia вече се обвързаха с империята на Бил Гейтс и се превърнаха в официалните носители на платформата Windows Phone. Защо това да не е просто първата важна стъпка към една по-голяма сделка?

Ако сделката Google-Motorola се осъществи без каквито и да било правни пречки, е възможно това да даде ход на закупуването както на Nokia, така и на RIM, които също изпитват трудности да запазят позициите си на пазара на мобилни технологии.

Определено закупуването на Motorola Mobility от страна на Google може да доведе до сериозни промени в света на мобилните телефони, операционни системи и технологии, но тепърва ще разберем точно колко и как ще се измени тази сфера.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ