Как се прави добро впечатление?

06.12.2011, 13:49

   
 
Как се прави добро впечатление?

Повечето хора ще отсъдят за вас от първата секунда на срещата ви и е много вероятно мнението им да не се промени никога. Да създадете добро първо впечатление е невероятно важно, защото имате точно един опит да го направите (след това става второ впечатление).

Решихме да се допитаме до майсторите в бизнеса, а именно Forbes и се опитахме да открием няколко правила, които бихме използвали да отработим своята роля за успешно преминаване на сценария "Бизнес среща" и то без никакви стоп-кадри. Накрая попаднахме на съкровището.

Интересно е, че за начало е използван опит на психолога Алекс Тодоров (бас ловим, че е българин) от университета Принстън и изследователката Джанин Уилис (завършила в същия университет). Те наели хора да погледнат за по-малко от секунда някакво видео на политически кандидат. Изумително, но изследователите успели да предвидят резултатите от изборите със 70% точност. И то само с поглед за една секунда. Това ни говори, че хората могат да направят изключително реална преценка за миг.

Как можете да сте сигурни, че хората ще отсъдят правилно за вас и ще видят най-добрата ви страна? Със сигурност не искате да им създавате погрешна представа за себе си, защото много индивиди интуитивно усещат, ако някой се преструва или играе роля и то моментално.

Затова, когато срещнете някого за пръв път, е добре да пристъпите напред по правилния начин. А как ще сте сигурни, че оставеното в отсрещната страна впечатление е добро? Следвайте петте ни стъпки.

Обособете стремежа си

 Най-важното нещо, което води към доброто впечатление, е да изясните намеренията си. Това е от особено значение преди каквото и да било голямо събитие, на което ще се срещнете с много хора, например конференции, бизнес срещи или дори коктейл. Докато се приготвяте или докато карате натам, помислете за това какви хора искате да срещнете и как искате да си повлияете взаимно. Това може да се окаже истинско изживяване, което да постави основата и да насочи фокуса ви към енергията, която искате да се създаде и да усетите по време на събитието.

Помислете за елементите

Дрехите, бижутата, обувките и всички останали аксесоари са онзи тип орнаменти, които хората вземат предвид за началната си преценка, когато влизат в контакт с някого. Предлагаме ви да съберете някои от любимите си дрехи и аксесоари (орнаментите) в един-два сета и да попитате доверените си приятели за това, какво биха си помислили за вас, ако ви виждаха така облечени за пръв път. Много мъже не осъзнават, че часовникът им може да говори много за тях. Затова трябва да сте сигурни, че облеклото ви и прическата ви "казват" на хората това, което искате да им кажат.

Бъдете уверени в езика на тялото си

Езикът на тялото е критична точка при създаването на първо впечатление. Това засяга всичко от стойката ви до това как се движите и как наклонявате тялото си. Често, когато осъзнавате езика на тялото си и имате контрол над него, започвате да се чувствате значително по-добре и по-самоуверен. Друг начин, по който можете да проверите дали се справяте добре, е като си направите видео как обикаляте стаята си например. Знаците на тялото, които трябва да наблюдавате, могат да включват начина, по който насочвате стъпалото си, докато стъпвате, позицията на раменете ви и начина, по който се ръкувате.

Избягвайте лошите дни

Хората, които отиват на коктейл, след като са имали лош ден, обикновено продължават да имат лош ден. Ако сте в депресивно, изнервено състояние, околните ще разберат за това по изражението на лицето ви, коментарите, които правите и, разбира се, по езика на тялото. Ако днес не е вашият ден, по-добре си останете вкъщи и не предприемайте важни срещи. В противен случай, просто се опитайте по най-бързия начин да излезете от лошото си настроение. Ние например, сме открили, че когато гледаме весели видеоклипове в YouTube преди среща, ставаме далеч по-социални и променяме настроението си. Към добро, разбира се.

Интересувайте се и бъдете интересен

Ако сте истински заинтересуван да срещнете нови хора, искате да разберете кои са и сте готови да ги опознаете, те ще разберат това моментално. Всички сме минавали през това да срещнем някого и веднага да разберем, дали се е появил при нас с интерес или е просто приятел на приятел, който едва чака да излезе през вратата и да се отправи към вкъщи. Ето защо е важно да показвате буден интерес, когато се запознавате с някого. Това обичайно е заразителна реакция и е много вероятно да проведете добър разговор и да осъществите връзка с човека отсреща, защото ви става интересно.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ