Как да предпазиш банковата си карта от измамници?

25.10.2019, 17:00

Много полезни съвети!

   
 
Как да предпазиш банковата си карта от измамници?

Хитри измамници постоянно източват парите на хората от банковите им карти. Нито е справедливо,нито е приятно, затова трябва да знаеш как да се предпазиш!

Как могат да научат номера на картата ти?

За целта те трябва да влязат в базата данни и да получат достъп до нея. Но има и по-прости начини. Нападателите могат да се регистрират в различни интернет услуги и под прикритието на купувачите да поискат да издиктуваш номера на банковата карта и срока на валидност за банков превод.

Какво могат да направят, след като вече знаят данните ти?

Нападателите могат да направят покупка в Интернет. Някои онлайн магазини, като Amazon, само искат номер на кредитна карта, когато плащате за даден продукт, без да искате CVC2 или CVV2. Може да се окажеш в ситуация, в която сами да съобщите на нападателите данните, от които се нуждаят. Например, може да ти се обадят и да се представят като банкови служители.

2190907

Какво да направите, ако измамниците откраднат данни от банката или пари?

Можеш да върнеш парите си, но само ако банката или мобилният оператор признаят, че изтичането на поверителна информация е по тяхна вина. За съжаление това се случва доста рядко.

Как да се предпазиш?

Трябва да активираш SMS информиране, редовно да проверяваш акаунта си в онлайн банкирането. Ако установиш, че пари са били изтеглени от картата без твоето потвърждение, трябва спешно да се свържеш с банката и да напишеш изявление, че не си съгласен с операцията. В рамките на 24 часа след направата му шансът да върнеш парите е много голям. Може да се наложи да блокираш картата като открадната и да я преиздадеш с нов номер.

И най-важното:

Не давайте важна информация по телефона. Няма значение кой е човекът - банковата служба за сигурност или работодателят. Лични и банкови данни могат да бъдат обявени, ако се обадиш лично в банката или на оператора (чрез номера, посочен на официалния уебсайт на организацията).

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ