За ценителите на шаха

12.09.2011, 15:47

   
 
За ценителите на шаха

Шахът често се смята за играта на хората с класа и ако попадате в категорията на любителите на елегантната игра, то не може да се разминете с каква да е черно бяла дъска и царе, царици, офицери, топове и пешки. Най-доброто място, където можете да откриете ценни предложения, е аукционната къща. В световен мащаб те са много, стотици, хиляди дори, но сега само Bonhams предлага цяла колекция от необичайни уникати, които могат да се превърнат в бъдещия ви верен партньор за срещи на високо равнище. Историята познава много случаи, в които бизнес отношения са се уреждали именно по време на игра и точно покрай забавлението са се вземали големи (някои наистина големи) решения. Затова, ако все още се колебаете какъв да бъде следващия ви ход, най-добре заложете на хобито си и го демонстрирайте по най-елегантния начин.

На 14 септември в модната зона на Лондон Найтсбридж Bonhams ще изложат в модерната си и лъскава аукционна зала необикновени комплекти за шах на стотици години, както и ценни карти за игра и други видове игри. За тези от вас, които наистина харесват шаха като игра и са склонни да инвестират в хобито си като колекционери, ние изготвихме кратка селекция от най-изпъкващите предложения на Bonhams.

Jaques London

Този комплект от красиво изработени червени и бели фигури се очаква да се продаде на цена от около 3 000 - 5 000 паунда. Цената никак не е скромна, но кутията, в която са затворени всички аксесоари за играта, произхода ѝ от около 1860г. и автентичността "запечатана" с червен печат "Jaques London” оправдават нулите.

За ценителите на шаха

Mary Chess

От компанията "Mary Chess Ltd” миналия век създават нещо изключително уникално за шахмата. Специален комплект от оригинални парфюми, затворени в шишета, чиито капачки и метални украси превръщат всяко от тях в шахматна фигура. Всичко, което ви е необходимо за играта на стратегиите, е затворено в изящна черна кутия с вградено "чекмедже", подплатена с бяла коприна и щампована с логото на компанията. В горната лицева част (тавана) на кутията е поместена и самата дъска. Всъщност, трудно е да определим стъклената повърхност със сребърни квадрати като дъска.

Очакваната сума, за която Bonhams смятат, че Mary Chess ще се продаде е между 2 000 - 3 000 паунда. 

За ценителите на шаха

Ирландско бижу

На същата очаквана цена идва и уникатът от Ирландия. В градчето Киларни, известно с производството на интересни сувенири, неизвестни засега майстори изработили тази шахматна игра през 19 век, като използвали дървесина от кумарка (arbutus unedo) за дъската/кутията и фино оформили всяка една от фигурите в ирландски стил. Емблемата на Ирландия, а именно детелината, е елегантно заплетена във флоралните декорации в ъглите на кутията.

За ценителите на шаха

Spassky-Fischer

Предложението на Bonhams, което най-много ни хареса поради футуристичния си и минимал дизайн, се оказа и най-подценен. Комплектът, чието име е препратка към драматичния "двубой" на гросмайсторите Борис Спаски и Боби Фишер през 1972г., се очаква да се продаде само за 1 000 – 1 500 паунда.

През 1975г. Сай Ендфийлд, американски сценарист, режисьор, автор, магьосник и изобретател, създава този комплект за шахмат, повлиян от нидерландския художник Мориц К. Ешер. Кутията/дъска е изработена от кожа и позлатени, гравирани плочи. Фигурите представляват посребрени и позлатени цилиндри, като всяка от тях носи съответните белези, на които трябва да отговаря.

Това произведение, което е само на около 40 години, може да се превърне и в стилно допълнение в интериора на офиса или дома. 

За ценителите на шаха
   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ