Действайте и създайте бъдещето си!

14.04.2012, 16:59

   
 
Действайте и създайте бъдещето си!

"Ако внимавате, ще научавате по нещо от всяка стъпка, която правите. И най-често това ви отвежда все по-близо до онова, което искате."

Цитат от книгата "Just start: take action, embrace uncertainty, create the future”. Една американска книга за предприемачи, която все още нямаме на българския пазар, но благодарение на колегите ни от Ask Men разбрахме, че има много неща, които можем да научим от нея. Някои от най-важните елементи ще предадем и на вас и така извадката от настолното за всеки бъдещ бизнесмен четиво може да се превърне в онлайн наръчник за бизнес действия.

Като за начало искаме да въведем един термин, който присъства често в книгата и който ни радва много –"creaction". Това е дума, която идва от  "creation" и "action" и която ние ще използваме буквално със звученето си на английски – криекшън ( на български може би ще звучи като "създействие").

Какво всъщност е криекшън? Е, като за начало, този процес се основава на действието и създаването на "доказателствена част" и служи като противник на мисленето и анализите.

Ето ви и един пример за това как да мислите за тази основна разлика. Танцьорката танцува. Ако замените "танцува" с "мисли", няма да получите нищо. Ако всичко, което прави танцьорката, е да мисли, то резултатът ще е просто мислене за танц. Няма нищо за показване чрез мислене.

Мисленето често е част от творчеството, но без действие, нищо не се създава. Това важи дори и за най-интелектуалните среди. За да се смята една задача за решена, то тя трябва да се публикува, да се преподава и т.н. Бленуването само по себе си не е създаване.

Как криекшън действа на практика и как ни помага да се справим с несигурността?

Процесът се състои от три части, които се повтарят, докато не постигнете крайната си цел или докато не решите, че вече не искате това, което искате сега.

  1. Искайте
    Намерете или помислете за нещо, което искате. Както ще видите във втора точка, не е необходимо да изразявате много страст – единствено имате нужда от достатъчно желание да започнете. ("Наистина искам да си отворя ресторант, но нямам никаква представа дали някога ще имам възможността да го направя").
  2. Направете "умната" крачка колкото се може по-бързо.  Както ще видите, първата крачка също следва логиката на трите основни етапа.  
    Действайте бързо с това, което имате под ръка – имаме предвид какво знаете, кой познавате и всичко друго на разположение, което може да ви е от полза. ("Познавам страхотен готвач и ако помоля семейството и приятелите ми да ме подкрепят, може и да имам достатъчно пари да си отворя ресторант.")
    Останете в обсега на приемливата загуба. Съобразете каква ще бъде цената на първата крачка (време, пари, репутация и т.н.) и бъдете сигурни, че няма да направите по-голяма жертва от тази, която сте склонни да направите, ако нещата не се получат.
    Включете повече хора, за да придобиете повече източници, материали, ресурси и т.н., разпределете риска и обсъдете качеството на идеята ви.
  3. Изграждайте
    Градете всичко над опита и познанията, които сте придобили от предприемането на тази крачка. Всеки път, когато действате, реалността се променя. Ако внимавате, ще научавате по нещо от всяка стъпка, която правите. И най-често това ви отвежда все по-близо до онова, което искате. ("Би трябвало да мога да си позволя нещо съвсем близо до центъра (на града)."). Понякога и това, което искате, се променя. ("Оказва се, че има много традиционни ресторанти наоколо. Ще трябва да преосмислим менюто си.") След като направите няколко крачки, запитайте се дали тези ви действия ви отвеждат по-близо до целта ви. ("Да, изглежда ще мога да си отворя ресторант"). Имате ли нужда от допълнителни ресурси? ("Да, ще трябва да си намеря нов готвач. Този, който познавам може да готви само традиционна храна.") Все още ли искате да постигнете целта си? ("Да!").
    Тогава действайте. Правете следващата и по-следващата крачка, основавайки се на това, което сте научили досега. Имате това, което искате.

С други думи, когато се изправите пред неизвестното, изградете пътя към бъдещето, което желаете. Мисленето не променя реалността, нито пък задължително води до някакво познание. Можете да мислите цял ден за това как искате да си отворите ресторант, но самото мислене няма да ви отведе по-близо до момента, в който наистина ще имате собствен ресторант.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 5
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 18.04.2012 | 15:07
5 времето е това което никога не можем да върнем,затова на момента се действа
от Не е посочен | 17.04.2012 | 13:35
4 много възможности се пропускат,защото човек винаги търси четирилистни детелини
от Не е посочен | 17.04.2012 | 11:41
3 трябва да действаме , че времето нас не чака :)
от Не е посочен | 17.04.2012 | 11:16
2 за всичко се иска пари и време :)
от Не е посочен | 17.04.2012 | 11:16
1 искаме , ама само чакаме наготово :)
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ