Високите печелят

28.10.2011, 09:30

   
 
Високите печелят

Наполеон е бил прав да е комплексиран. С този ръст. Защото ние предпочитаме високите лидери. Както шефовете ни, така и политиците. Искаме да са физически внушителни (ББ е абсолютно доказателство). Но това далеч не се отнася за лидерите само на нашите географски ширини. Резултатите са от две проучвания на изданието Social Science Quarterly.

В тях са взели участие 467 студенти, които са били помолени да нарисуват идеалния лидер според тях, застанал до един нормален гражданин. 64% от тях нарисували лидера по-голям от гражданина. Второто изследване занимало участниците с това какво биха направили самите те, ако са на лидерски позиции и дали биха искали да заемат такива. Установено били, че колкото по-високи били мъжете, участвали в изследването, толкова по-убедени били те в лидерските си способности.

А за нас – джуджетата какво остава? Да имитираме мимиките и жестовете на високите хора. Може да започнем с гласа – с равен тон. Понижаването на гласа е индикатор за объркване, притеснение, покорство.

Теорията за доминацията на високите хора се крепи на тезата, че те печелят нашето доверие, защото ни карат да се чувстваме защитени. Но дори да не сте чак толкова високи, може да внушите доверие на околните като просто имате хубава изправена стойка.

Обличайте се добре. Външният вид е много важен. Ако изглеждате сякаш сте важен човек, може да убедите останалите, че сте важен. По-лесно е да се каже, отколкото да се направи, но внимателното подбиране на дрехите, обувките и аксесоарите може да е най-печелившият ви ход.

Бъдете уверени в способностите си. Според изследването, хората, които се считат за квалифицирани, са по-склонни да поемат рискове. Стига да се научите как да управлявате риска, можете да успеете много, без значение колко сте високи.

Източник: Men's Health

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ