8 мита за парите, на които всички вярваме

16.06.2016, 17:28

Но май е време да преосмислим

   
 
8 мита за парите, на които всички вярваме

От малки ни се повтарят най-различни истини за живота, любовта, лъжите, парите. Това е начинът на родителите ни да ни подготвят за всичко, което ни предстои да се случи. Е, с времето се оказва, че не всичко, което ни е втълпено, е истина, но мнозина не желаят да приемат факта, че дълго време са живели в заблуда. И тъй като заблудите, свързани с пари, са доста опасни, днес решихме да развенчаем няколко финансови мита.

1. Кредитните карти те заробват

Ако по принцип сте зле с управлението на парите си, безотговорни сте и често изпадате в задлъжнения - да, ако си вземете кредитна карта, ще си вкарате автогол. Но ако сте сериозен и съвестен човек, можете да усетите само положителните страни на този вид услуга.

2. По-добре да купиш, отколкото да наемеш

Да си купиш собствен дом е знак, че вече окончателно си станал голям и отговорен човек. Само че за много хора това не е финансово мъдър ход. Може и да е по-рентабилно да плащаш кредит за собствената си къща, отколкото за наем, но обвързването с един имот за 20-30 години те лишава от възможността да смениш работата си например. Помислете дали не е по-разумно да продължите да сте под наем, но и да заделяте пари.

3. Банката е най-сигурното място за парите ти

От деца знаем, че най-доброто нещо, което можем да направим с парите си, е да ги сложим в банка, на сигурно. Само че в наши дни вече има алтернативи, които са много по-добри за нас. И по-лоши за самите банки.

4. Инвестирай само в познати неща

Това е съвет от Уорън Бъфет, с който повечето финансови съветници категорично не се съгласяват, защото по този начин човек сам се лишава от възможността да спечели много повече, тъй като залага само на познатото.

5. Винаги е по-евтино да си го направиш сам

Винаги, когато ви се наложи да платите на водопроводчик, електротехник и т.н., си мислите, че можеше и сами да се справите, нали? Да си спестите някой лев? Само че това невинаги е вярно. Наемайки професионалист, вие плащате за опита и набитото око, което вижда проблемите по-бързо. Да не говорим, че специалистите ще свършат работата много по-бързо от вас, което значи, че ще ви спестят време.

6. Застраховката "Живот" не си струва

В наши дни се смята, че да застраховаш живота си е отживелица и излишен разход. Истината е, че този тип застраховка винаги може да е от ползва на вашите близки, независимо в какво финансово състояние се намирате.

7. Добре е да се инвестира в благородни метали

Мнозина твърдят, че трябва да инвестираме парите си в злато, защото то никога няма да загуби стойността си. Само че в ситуация на финансова криза хората започват да разчитат на бартерното заплащане, така че златото всъщност губи от реалната си стойност.

8. Винаги плащайте кеш

Защото по този начин имате реална представа точно колко пари сте похарчили, за разлика от случаите, в които плащате с карта или по банков път. И все пак, има сценарии, при които парите в брой не са ок. Да кажем, че ви оберат - няма никакъв начин да си върнете парите обратно. А с онлайн преводите е много по-лесно да се спасите.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ