Няма нищо по-лесно, а понякога и евтино, от това да отидем на китайски ресторант. Все пак не трябва да прекаляваме, защото да ядем едно и също всеки ден никак не е забавно. Но преди време направихме експеримент и установихме, че и ние също можем да приготвяме китайска храна и то у дома. Понякога даже по-вкусно от самите китайци. Пробвахме и се получи. Ако сте почитатели на ориза и пилешкото месо, трябва и вие да пробвате. Изобщо не е трудно.
Необходими продукти:
1 чаена чаша бял ориз
1 консерва царевица
1 консерва грах
пилешко филе (колкото искате);
1 морков
200 гр. гъби
соев сос
подправки
Приготвяне:
Оризът
Започваме с включването на котлона, както винаги. Ееей, тен хванахме от този котлон, но готвенето е неразривно свързано с него.
Изчистваме и измиваме ориза. Слагаме го в тенджера и добавяме 2 чаени чаши вода. Поставяме го на котлона. Не слагаме капака на тенджерата, за да не стават поразии. Вари се докато водата изври. След това измиваме ориза със студена вода и го изсипваме в гевгир да се изцеди.
Пак до котлона – слагаме добрия стар тефлонов тиган на него, сипваме малко олио и изсипваме съдържанието на консервата царевица (преди това сме изцедили царевицата от водата в консервата). Пържим я в продължение на 3-4 минути, като добавяме съвсем малко сол. Изсипваме я в голяма тенджера. След това пак малко олио в тигана, изсипваме в него граха, като също сме го изцедили от течността в консервата. Пържим по същия начин с малко сол. Изсипваме готовия грах в голяма тенджера при царевицата. По същия начин запържваме и изцедения ориз в тигана. Най-добре на 2-3 порции, като към всяка добавяме по съвсем малко сол. Запърженият ориз също изсипваме в голямата тенджера.
Месото
Измиваме месото, моркова и гъбите. Нарязваме ги на ленти. И продължаваме упражненията с тигана. Първо запържваме морковите, към тях добавяме гъбите и накрая месото. Слагаме подправки, каквито обичаме – бульончета с вкус на пиле, черен пипер и т.н. След като видим, че местото е зачервено и много добре запържено, значи е готово.
После може всичко да полеем обилно със соев сос, както правим в китайския ресторант.
Има само две важни правила при приготвянето на този ориз:
-
Оризът и зеленчуците да се запържват по отделно и на малки порции.
-
Да не спираме да бъркаме, докато пържим.
И най-хубавото на ориза със зеленчуци и месо е, че може да се консумира с любимите ни светла бира, тъмна бира, бяло вино, червено вино. А и вкъщи можем спокойно да си вземем от онези сложни за употреба клечки за хранене и да си се мъчим с тях, колкото си искаме без някой да ни гледа критично от съседната маса.