Оказва се, че има втора книга за Робинзон Крузо, в която той живее в Русия

04.06.2020, 09:00

Любопитно!

   
 
Оказва се, че има втора книга за Робинзон Крузо, в която той живее в Русия

Даниел Дефо едновременно пише и публикува две книги за Робинзон Крузо - първата и най-известната е за необитаемия остров, а втората за пътуванията в Югоизточна Азия и Русия. Втората книга обаче не стана популярна нито в Англия, нито в Русия.

Сега ще ти разкажем повече подробности за нея!

Сюжетът на книгата за Робинзон Крузо в Русия 

Пълното заглавие на книгата е "По-нататъшните приключения на Робинзон Крузо, включващи втората и последната част от живота му и вълнуваща експозиция от неговите пътешествия в три части на света, написани от самия него". В историята след завръщането си в Англия Робинзон става все по-богат и има семейство, но премереният му живот го притеснява. Затова той се връща на острова с Петкан. Там диваците убиват Петкан, затова Робинзон тръгва да пътува по-далеч до бреговете на Югоизточна Азия. В резултат на това той трябва да пътува до родната си Европа през цяла Русия. В Тоболск той чака 8 месеца през зимата и се запознава с принца в изгнание, бившия императорски министър. Крузо намира много общо между неговата съдба и съдбата на принца и дори го нарича "сибирски Робинсън".

В Русия книгата не е публикувана дълго време. Първото издание на "По-нататъшни приключения на Робинзон Крузо" е публикувано в Русия през 1935 г., но след не е имало нови тиражи до 1992 г. Въпреки че ограниченото издание на книгата е публикувано през 1971 г., това не е превод, а по-скоро преразказ. Освен това частта за Робинсън в Русия тогава е драстично съкратена.

В Тоболск има паметник на Робинзон Крузо

Въпреки че продължението на романа не е много популярно в Русия, в Тоболск знаят, че самият Робинзон Крузо е живял в техния град. През 2007 г. те дори издигат паметник на Робинзон и Петкан (въпреки че той не стига до Сибир в историята).

2231048

Има и третата част на книгата, наречена "Сериозни мисли, премислени от Робинзон през течение на целия му живот", която всъщност представлява сборник с есета за морала. А името на Робинзон просто е добавено, за да привлече публика. Хитро!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ