Нов опасен тренд разтърси мрежата: Пържена вода или експлозия с олио

13.04.2021, 09:00

Ужас!

   
 
Нов опасен тренд разтърси мрежата: Пържена вода или експлозия с олио

Експерти предупредиха за опасен тренд в мрежата, който се състои в пържене на вода. Според тях експериментът може да доведе до огнени експлозии. Безсмислената тенденция включва комбиниране на вода с калциев алгинат, което помага да се образува сфера с вода. След това топчето се овалва в брашно, яйца и галета и се пържи във фритюрник.

Д-р Кристофър Креймър от Американското химическо общество определи тенденцията като лудост и самоубийство. Проблемът е, че горещото олио във фритюрника е много по-горещо от точката на кипене на водата.

Водата кипи (превръща се в газ, който наричаме пара) при 100 ° C. И когато това се случи, тя увеличава в обема си с около 1500 пъти. Още при слагането на първата водна сфера във врящото олио, тя ще се счупи и горещата мазнина веднага ще го подпари. Общо взето, ще си създадеш експлозия в тенджера с горещо олио.

Идеята за пържене на вода се появява още през 2016 г., когато готвачът Джонатан Маркус демонстрира метода, но идеята със сигурност не е била предназначена за домашни опити.

Затова и ние е предупреждаваме да не опитваш този абсурд у дома си.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ