Медицински иновации...

17.07.2018, 11:00

...които най-вероятно ще видите до края на живота си

   
 
Медицински иновации...

Универсален преводач

Представете си, че сте в болница, в която и да е страна, и не трябва да се притеснявате за езиковата бариера. Това е красотата на универсалния преводач на езици. Техническите гении вече работят активно върху такъв тип технологии, които ще могат да се синхронизират с преводача на вашия смартфон. Разбира се, накрая всичко може да изглежда далеч по-сложно. 

2078045

 

Лек за ХИВ

В момента наистина имаме антиретровирусна терапия, но това не е достатъчно за изследователите, които все още се опитват да създадат лек, който ще третира ХИВ много по-ефективно и цялостно. Всъщност те се надяват, че до 2020 г. вече ще притежаваме нужните изследвания, които ще ни отведат до там. 

2078043

 

Ултразвукова хирургия

Докато настоящото състояние на хирургията е такова, че лекарите спасяват живот след живот, хирургията все още е инвазивна и изисква месеци за възстановяване. Ултразвуковата хирургия се предвижда да промени всичко това. Технологията вече съществува, но подобен метод се използва рядко и като цяло се намира в начални етапи на развитие. 

2078040

 

Микро-игли за ваксинация

Не са малко хората, които се притесняват от инжекции. Заради това учените разработват специални безболезнени микро-игли, чрез които ваксините да бъдат инжектирани. Поради деликатния и безопасен начин, по който става това (микро-иглите са разположени върху нещо като лепенка, която се поставя върху ръката), пациентите могат да си ги прилагат сами и дори не е нужно да ходят на лекар - те ще могат да ги получават по пощата.

2078041

 

Само-диагностика

С наличието на смартфоните диагностиката в домашни условия е по-разпространена от всякога и това е само началото. Фирма, наречена Mammoth Biosciences, разработва медицински комплект за установяване и диагностициране на потенциални проблеми и заболявания. 

2078044

 

Лекари роботи

Изкуственият интелект в болниците вече е факт и ще продължава да се развива. В бъдеще вероятно ще говорим повече с компютър, отколкото с реален човек, за да бъдем диагностицирани. Допуска се, че системите с изкуствен интелект ще могат да сканират и диагностицират тялото ни с много по-висока точност от лекаря.

2078039

 

Лекуване на слепота

Учените смятат, че съвсем скоро ще разполагаме с лечение за по-често срещаните причини за слепота. Използвайки терапия със стволови клетки, лекарите вече са способни да върнат зрението на някои пациенти в достатъчно добра степен, за да могат да четат. Отново това е рядко лечение, което се очаква да стане много по-разпространено близките години. 

2078042

 

"Призрачни сърца"

Около 3200 души чакат за трансплантация на сърце. Като решение, учените са намерили начин да използват свинско сърце, да го изчистят от клетките му, докато не остане само скелет от тъкан, полупрозрачна като хартия (от тук и името "призрачни сърца"), след което да го инжектират с човешки стволови клетки, така че то да бъде използваемо за хората. Следващата стъпка на изследователите е да направят същото с човешко сърце.

2078038

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ