Реални факти за състезанието на Ford срещу Ferrari във филма "Пълно ускорение"

21.01.2020, 17:00

Какво се е случило в действителност?

   
 
Реални факти за състезанието на Ford срещу Ferrari във филма "Пълно ускорение"

Наскоро излезе филм на име "Пълно ускорение", който дори бе номиниран за Оскар. Той пресъздава епичната битка на Ford срещу Ferrari в емблематичното състезание 24 часа на Льо Ман през 1966 г. Главни действащи лица са Крисчън Бейл и Мат Деймън.

Нека да се върнем назад в историята...

Като за начало нека да обясним какво представлява 24 часа на Льо Ман? Както може би се досещаш, това е състезание, което продължава цял ден и трасето минава близо до град Льо Ман във Франция. Това съревнование тества автомобилите и състезателите не само за скорост, но и за издръжливост. Вместо писти се използват обикновени пътища. Тази надпревара се смята една от най-трудните в света. Провежда се всяка година от 1923 г. до днес.

Защо Ford и Ferrari се състезават?

По онова време Ford се ръководи от Хенри Форд II и бизнесът му е в упадък. Той решава да участва в 24 часа на Льо Ман, за да се хареса на младата публика. Също така той иска да купи компания на Ferrari, за да се сдобие с готини коли и да участва в състезания, без да измисля нещо свое. Но Енцо Ферари отказва сделката в последния момент и в крайна сметка продаде компанията на Fiat. Тогава Хенри Форд II се стреми към победа не само за да спечели младите хора, но и за да подразни Ferrari. Към този момент италианците печелят състезанието за шеста поредна година.

Кои са Кен Майлс и Карол Шелби?

Това са главните герои на филма "Пълно ускорение", изигран съответно от Крисчън Бейл и Мат Деймън. Състезателят на Майлс и дизайнерът на автомобили Shelby наистина помага на Ford да създаде иновативен състезателен автомобил, спечелил надпреварата в Льо Ман. Филмът обаче не показва, че Майлс и Шелби не се срещат веднага. За първи път екипът на Ford се състезава в състезания през 1964 г. с GT40, който те създават без помощта на "главните герои". Вярно, тогава Ford дори не стигна до финала.

2208178

Карол Шелби всъщност мрази Ferrari

Това е друг детайл, който не е показан във филма. Шелби е бивш състезател и по това време Енцо Ферари непрекъснато се опитва да го примами към своя отбор. Но той отказва, защото вярва, че Ferrari "убива" пилотите. Всъщност през 50-те години на миналия век много пилоти на Ferrari загиват по време на шофиране. А самият Енцо дори е обвинен в убийство поради злополука, но така и не стига до съда. Така че Шелби има личен интерес към това състезание.

Най-добрият състезател на Ферари не участва в състезанието

Британецът Джон Чертис е най-добрият пилот в отбора на Ferrari, но само ден преди състезанието той е заменен от Людовико Скарфоти, който освен това, че е италианец, също е роднина на собственика на Fiat. Това също не е споменато във филма.

В резултат на това Форд не се състезава с Ферари, а със себе си

 На 24 часа на Льо Ман през 1966 г. има 4 автомобила Ford. И екипът от състезатели във всяка кола е сигурен, че те могат да стигнат първи до финала, тъй като автомобилите се представят отлично при тестове и други състезания. Междувременно нито една от трите коли на Ferrari дори не успява да завърши. Последният отпада от състезанието 8 часа преди края. Истинската битка се разиграва между автомобилите на Ford. И в крайна сметка Хенри Форд II моли всички пилоти да пресекат едновременно финала за красив край.


   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ