Крис Прат – новото "добро момче" на Холивуд

06.07.2015, 13:15

Ще успее ли да излезе от холивудската човекомелачка?

   
 
Крис Прат – новото "добро момче" на Холивуд

Холивуд си има ново "добро момче", който демонстрира хъс, амбиция и способности, които се надяваме да развие. Не е достатъчно само да се опитваш да направиш нещо в безмилостната човекомелачка на холивудската реалност – важно е да бъдеш упорит и дори с цената на различни метаморфози да стигнеш до... къде? Церемония на Оскарите, премиерен тур на безспорни блокбастъри или... камшика и шапката на легендарния Индиана Джоунс?!

Признаваме си, че именно този упорит слух ни провокира да се вгледаме по-внимателно в пухкавия юнак, който дисциплинирано намали килограмите и направи плочки за ролята на Star Lord в "Пазителите на галактиката" – филм, в който се влюбихме от пръв поглед.

Кристофър Майкъл Прат е родом от Вирджиния, Минесота и според законите на подобни обикновени, но "приказни" истории, семейството му е съвсем обикновено – мама-продавачка в супермаркет и татко-майстор по ремонти на домове. Крис има по-големи брат и сестра, обича да бърника по коли, да ходи за риба, да ловува, да "изпуска парата" като пее ужасяващо силно под душа в банята. Преди да "пробие" в актьорския бизнес, той се занимава с какво ли не – работи в ресторант, за известно време е стриптизьор, дори се пробва като комедиант, а още от малък е искал да стане каскадьор (дори е "практикувал" с падане по стълби). През първото десетилетие на хилядолетието е ангажиран с второстепенни роли в телевизионни сериали – "Everwood" (2002), "The O.C." (2003), "Parks and Recreation" (2009). През 2009 година свива семейно гнездо с актрисата Ана Фарис (тривиално – срещат се на снимачната площадка на "Take Me Home Tonight"), а синът им Джак Прат се ражда през 2012.

Очевидно натрупването на опит има значение, защото Крис е ангажиран с роли в "Кешбол" (2011), "Петгодишният годеж" (2012), "Zero Dark Thirty" (2012), "Delivery Man" и "Тя" (2013). През миналата година, освен "Пазителите...", излезе и още нещо, което незабавно ни стана любимо – "Лего Филмът", в който Прат дава гласа си (и се справя страхотно!) на главния конструкторен работник, около когото се върти целият сюжет. А по повод поддържането на добра форма и мускулесто-привлекателен вид ("най-доброто лекарство против депресия", цитираме актьора), вероятно една от причините публиката да харесва блокбастърно "Джурасик свят" - освен страхотните динозаври - е именно героят на Крис.

1531530

Още "горещ" от инстинктивната вълна на одобрение и симпатия, която Прат предизвика с появата си в ролята на Куил aka Star-Lord, Universal го ангажираха за адаптацията на комикса "Cowboy Ninja Viking" на А. Дж. Либерман и Райли Росмо. Историята се върти около Дънкан – бивш агент от тайна правителствена програма, която превръща пациенти с "Multiple Personality Disorder" в шпиони и убийци с кодовото название "Тризнаци". Трите личности, които обитават главата на Дънкан, са (очевидно) каубой, нинджа и викинг, които според един вариант на сценария ще се изпълняват от различни актьори, въпреки че останалите действащи лица виждат само и единствено Дънкан (Прат). Дали действително ще е така и в самия филм вероятно зависи от режисьора, на когото студиото се спре. Но честно казано, ние нямаме нищо против да видим и самия Прат в трите роли.

И докато този проект все още е със статут "в развитие", този месец предстои да започнат снимките на най-новия проект, режисиран от Мортен Тилдъм ("Игра на кодове") и продуциран от Sony. Сценарият на "Passengers", дело на Джон Спейтс ("Прометей", "Doctor Strange"), съдържа най-любимите ни научно-фантастични елементи – става дума за космическо пътешествие, в което бъдещи колонизатори на нова далечна планета спят криогенен сън. Вследствие на авария един от пътниците (Прат) се събужда цели 90 години преди достигането на целта. Пред перспективата да остарее и да умре сам-самичък на пустия кораб, той решава да събуди още един пътник – жена (Дженифър Лорънс), което поставя началото на една уникална връзка. Доскоро не беше сигурно дали нещата ще се случат в тази комбинация, ала новият шеф на студиото Том Ротман е готов да заплати нужното, за да си осигури този "звезден" актьорски екип. Стана ясно, че Лорънс ще получи 20 милиона долара + 30% от печалбата на филма. А към хонорара на мистър Прат се добавят още 2 милиона долара плюс първоначалните 10 и бюджетът на "Passengers" в момента се оформя около 120 милиона долара.

Очевидно е, че Крис няма да остане без работа в идните няколко години. И докато беше зает да популяризира актуалното си визуално приключение "Джурасик свят", се появи потвърждение, че сценаристът-режисьор Джеймс Гън работи активно по "Guardians of the Galaxy 2". И макар че Marvel-продължението се готви да започне снимки догодина, Крис Прат вече е прочел готовия първи "draft" на сценария и се е разплакал. В интервю пред Digital Spy актьорът споменава:

"Зная вече част от парчетата, които ще бъдат включени в Awesome Mix 2. Това е всичко, което мога да споделя – защото е ясно, че не ми е разрешено да казвам нищо на никого. А и аз не бих искал – все едно да кажеш на детето какво ще го очаква под коледната елха! Бих добавил, че идеята на Джеймс и начинът, по който я е разказал, буквално ме разплакаха. Много е добър! Нямам търпение да започнем работа и хората да видят какво той ще успее да сътвори във втория филм. Много е голям – и е много хубаво! Доколкото ми е известно, в Marvel са чули идеята – и не са реагирали. Казали са "ок", без да се стремят да я трансформират или променят. Толкова много са я харесали, че дори не са давали бележки по нея. Филмът ще бъде забележителен!"

1531529

Не бива да пренебрегваме факта, че "Пазителите на галактиката" неусетно успя да изкара едни 333 милиона долара – надяваме се, че продължението ще бъде поне толкова забавно и зареждащо приключение. Познанията ни относно идеята за филма се свеждат до краткото инфо, че "семейството ще играе важна роля" в "Guardians of the Galaxy 2" и фигурата на бащата ще заеме централно място в сюжета – както казва самият Гън, "това ще е история за бащите. И без съмнение ще бъде вълнуващо пътешествие!". Очаква се снимките да започнат през февруари 2016 г., което означава дотогава да се финализира окончателният вариант на сценария, да се изградят декорите и да се натъкмят костюмите. А на 5 май 2017 г. отново ще настане време за rock-n-roll!

В същата година ще очакваме още един филм с участието на Крис Прат – уестърн-римейк на "Великолепната седморка", режисиран от Антоан Фукуа, който вече се снима. По принцип сме крайни противници на идеята за реализиране на "римейк на римейка" (все пак дълбоко в основата стоят "Седемте самураи" на неповторимия Акира Куросава!), но е ясно, че нас никой не ни пита – Холивуд си действа, Фукуа не е успял да сътвори "уау"-филм (освен "Тренировъчен ден") и отново е решил да заложи на сигурното с покана за участие към Дензъл Уошингтън и Итън Хоук. В актьорския екип са включени още Винсънт Д’Онофрио, Мат Боумър, Бюн-хун Лий, Питър Сарсгард. Няма да се заричаме, но не вярваме в художествените качества на този проект, а да се разчита само на актьорските имена да привлекат публика в залите в 21 век е повече от несериозно...

Да, именно в 21 век, ако притежава приятна визия и талант (чувството за хумор е бонус, който се оценява!) и ако попадне на правилните кастинги, един актьор може да направи впечатление. Дори дотам, че да го преценят като достоен да се вмъкне в кожата на превърнали се в иконични кинообрази. И еретичната идея някой друг да изиграе Индиана Джоунс вече ни допада дори на нас – не сме подозирали, че ще го кажем! Винаги сме смятали, че намесата в легендата ще я опорочи и развали. Да, но след като това ще стане – така или иначе (защото Disney никога няма да пусне току-така възможностите за увеличаване на купчините с долари), по-добре е да се случи с... актьор, който няма да изглежда нелепо. А нахаканият Star-Lord всъщност може да стои доста добре мърляв и потен, под познатата Инди-шапка, с камшика в ръка... Подобна ситуация би могла да се окаже мачете с две остриета за Крис Прат, защото Disney ще осигурят солиден чек, но да "застъпиш" след Харисън Форд в негова роля си е риск на рисковете – ами представете си, че не се получат нещата?! Ще настане такъв хейт, че доброто момче трудно би се измъкнало невредимо от подобна ситуация...

Продължавайки да трупаме слухове и новини тип "може би, ако", не може да не се отбележи, че самият Стивън Спилбърг проявява интерес и ако сценарият е на нужното ниво, може да режисира Крис Прат в "Индиана Джоунс 5". Според Deadline Disney вече са обсъждали други режисьори, но силно се съмняваме, дори и след "Индиана Джоунс и Кралството на Кристалния череп", че ако Спилбърг действително иска да режисира филма, студиото ще вземе да му откаже. Разбира се, ако проектът действително се получи, защото по него още не се работи сериозно, а само се спекулира и мисли (при това с безкрайно много въпросителни), новият Инди ще се появи по екраните след няколко години. И никак не искаме да сме черногледи – Прат има физиката, може да изиграе доктор Джоунс с приятно чувство за хумор, пък и бъдещите тийнейджърки с основание ще могат да примират по 36-годишния юнак (за ваше сведение, Харисън май е на 38, когато работи за първи път върху ролята на иконичния археолог!). Така де, време му е на Крис да излезе от (най-вече) телевизионно-романтично-захаросаните продукции, в които се подвизава от 2000 година – и да се захване с нещо, което да му отива на... мускулите. Ние ще му стискаме палци на момчето! А после... ще видим – току-виж решат да вземат Прат и за младия Хан Соло. Или както самият той казва "Надявам се да не ми се налага да работя отново като сервитьор – това е най-важната ми цел!".

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ