Бела Тар: Филмът не е история. Той е нещо различно. Също като музиката

16.03.2016, 16:00

Разговор с големия унгарски режисьор

   
 
Бела Тар: Филмът не е история. Той е нещо различно. Също като музиката

Унгарският режисьор Бела Тар беше специален гост на тазгодишното 20-о издание на София Филм Фест. На 12 март режисьорът получи две награди – на столична община за принос във филмовото изкуството и на организацията на кинокритиците ФИПРЕССИ по случай 90-годишнината от основаването ѝ. Нашите приятели от Operation Kino поговориха с него, а ние с удоволствие ви споделяме техния разговор.

-------------------------------------------------

- Коя история може да се разкаже в 5 минути и за коя са нужни 2 или 7 часа?

- Не зависи от историята със сигурност. А от това, което искам да ви кажа. През 2004 година няколко  източноевропейски държави се присъединиха към Европейския съюз и по този повод немската телевизия искаше няколко режисьори да направят по един епизод, с който да говорят за страната си и по този начин да добавят по нещо към идеята за Европейския съюз. Беше някаква форма на отбелязване, на празнуване. "Пролог" беше моят. С него исках да кажа едно много просто изречение – че всяко човешко същество има достойнство, име, лице, живот и трябва да уважаваме и да се грижим за това. Беше моята декларация, моят начин да кажа (показва среден пръст).

- Това със сигурност не е било празнуване.

- Напротив, беше. Когато искахме да представим голяма историческа картина за това какви сме, ни бяха нужни 7 часа. Колко време ще е необходимо зависи от това, което искам да кажа.

- След прожекцията на "Пролог" с мои приятели обсъждахме как филмът би могъл да завърши по различен начин – имаше вариант жената зад прозореца да затвори след третия-четвъртия човек или да каже нещо неочаквано, но в крайна сметка решихме, че няма как да бъде друго. Случвало ли се е след заснемането на един филм, да ви се иска да го направите по различен начин?

- Ако сте човек, който прави филми, обикновен работник, си имате собствен език, начин, по който се изразявате. Причината, заради която успях да правя филми, е много проста – исках да използвам собствения си език. Няма смисъл да повтарям нещо, само за да ви дам едно по-евтино копие, при условие че това, което имам да кажа, е абсолютно готово. Как бих могъл да го кажа по друг начин? Аз не мога по друг начин. И не искам да го правя по друг начин. И никой не може да ми се обади и да ми каже: Направи го различно. Защото това е моят език, това е начинът, по който аз правя моите филми.

Цялото интервю с Бела Тар можете да прочетете в Operation Kino.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ