16 любопитни факта за „Властелинът на пръстените“, които не знаехме

31.07.2019, 14:00

На 16 ноември ще имаме невероятния шанс да се докоснем по един специален начин до третата и най-впечатляваща част - „Завръщането на краля“

   
 
16 любопитни факта за „Властелинът на пръстените“, които не знаехме

65 години след първото публикуване на удивителната сага "Властелинът на пръстените" интересът към един от най-обичаните фантастични светове, създавани някога, единствено нараства. Докато очакваме новини около предстоящия сериал, който по последни данни ще има цели пет сезона, се наслаждаваме на новината, че любимата на милиони фенове трилогия се завръща в София.

На 16 ноември ще имаме невероятния шанс да се докоснем по един специален начин до третата и най-впечатляваща част - "Завръщането на краля". За последен път у нас ще имаме възможността да изживеем финала на приключенията и най-грандиозния сблъсък за цялата Трета епоха - Битката при Пеленорските поля, на огромен HD екран и в комбинация с живо изпълнение на оригиналната музика на Хауърд Шор от над 250 музиканти.

2173744

Докато очакваме грандиозния спектакъл Lord of The Rings IN COCNERT в Арена Армеец, си припомняме 16 интересни факта, с които да ви изненадаме и да отпразнуваме 16 години от излизането на филма.

  1. Първоначално Питър Джаксън и Фран Уолш дават на няколко студиа само два сценария, а не три, защото не вярват, че този проект ще впечатли някого, още по-малко с трилогия. Мирамакс проявяват интерес към филмите, но бързо се отказват. В последствие Ню Лайн синема не поколебават и настояват за трите части.

  2. Шон Конъри е бил одобрен за ролята на Гандалф, но отказва, защото никога не е чел книгите и не успява да разбере сценария. Високото заплащане, което му предлагат, явно не е достатъчно впечатляващо за него, въпреки че доста негови колеги щяха да му завиждат дълго.

  3. Сър Кристофър Лий е единственият от екипа на филмите, който някога е познавал лично Толкин, защото двамата се запознават съвсем случайно в бар в Оксфорд. Актьорът споделя, че авторът е искал, ако някой ден се филмират книгите му, точно Лий да играе Гандалф. Точно затова и той се явява на кастинг, но директорите преценяват, че е твърде стар и го одобряват за Саруман. Сър Кристофър Лий се съгласява, че Йън МакКелън е най-подходящият избор за Гандалф.

  4. Голямо впечатление в трилогията ни правят костюмите на главните герои. Оказва се, че има близо 40 еднакви комплекта за всеки един от тях. Общият брой възлиза на 18 000 костюма, които са специално измислени и създадени за филма. За да си представим колко много е това, може просто да подредим например една до друга всичките ризници и така те ще се прострат в дължина от близо 10 километра.

  5. Авторът на фентъзи трилогията "Властелинът на пръстените" пише всичките 1200 страници само с два пръста. Толкин прави това в продължение на почти 15 години на машината в дома си.

  6. Има и няколко интересни факта за малките актьори във филмовата поредица. Дъщерята на Шон Остин - Александра, играе същата роля и като в живота си - детето на Самознай Майтапер в "Завръщането на краля". Дъщерята на Питър Джаксън пък можем да засечем в различни сцени от сагата на заден фон - като млад хобит, като дете в Минас Тирит, бежанка в Шлемово усое и др.

  7. Третата част на "Властелинът на пръстените" държи рекорда за най-много убити персонажи във филма. Те са умопомрачителния брой от 836 души. В "Завръщането на краля" има и много загинали животни, но те не влизат в тази бройка. Въпреки това бъдете спокойни, защото реално няма нито един смъртен случай.

  8. По този повод няма как да не споменем, че всички мъртви коне, които се виждат в края на бойните сцени, са изработени от полистирол. Представете си какво е работата ти да се състои в един месец от тяхната изработка.

  9. Хореографът на битките в сагата споделя, че Виго Мортенсен е най-добрият боец с меч, когото е обучавал. Арагорн се спрява перфектно с бойните сцени. Актьорът не използва каскадьор и сам изпълнява всичко, като дори използва истински стоманен меч, а не алуминиев или гумен, като останалите от екипа. Други филми, по които е работил същият хореограф, са "Капан за родители" и "Междузвездни войни".

  10. Разбира се няма как Виго Мортенсен да се размине без травми. В една от битките той чупи зъб и в обедната почивка отива при зъболекаря. Това не го кара да се замисли и за момент и той продължава да се снима минути след това. По време на сцената от втория филм, когато изритва шлем до кладата с телата на орките пък, си чупи палеца. Виковете в този момент не са роля, а истинска болка.

  11. За ролята на Леголас се налага Орландо Блум да носи лещи. Непрекъснатото им носене е имало шанс да възпали очите му и за това Питър Джаксън споделя, че в някои сцени изобщо не са ги използвали. След това са ги променили с компютърна редакция на част от близките планове, но не на всички. Следващия път се загледайте и ще откриете, че очите на Леголас понякога са в различен цвят.

  12. Актьорът изиграл Боромир, Шон Бийн, има страх от високо и фобия от летене. Питър Джаксън разказва, че той категорично е отказал да лети с хеликоптерите до снимачната площадка. Бийн използвал ски лифт или вървял пеша, въоръжен и облечен със сценичния си костюм, за да стигне до терен. Явно баирите и скалите не са го плашили така, както височините.

  13. Джон Рис-Дейвис е висок 1.90 м, а в същото време ирае Джуджето Гимли в трилогията. Той е най-ниският воин в Задругата, заради своя произход, затова за някои от сцените е използван дубльор, за да не изглежда по-висок от Арагорн и Леголас. Гримът пък му е отнемал близо 3 часа ежедневно, което е довело и до алергия. Поредното потвърждение, че понякога актьорската игра изисква много жертви.

  14. Едно от общежитията в университет в Калифорния е кръстено на Средната земя. В него залите носят имена на градове и региони от "Властелинът на пръстените". Там първокурсниците сами решават дали да го изберат за свой дом за следващите няколко години.

  15. Няма как да пропуснем и нещо интересно при звуковите ефекти. Оказва се, че писъците на назгулите са постигнати от много хора, но те не са викали, а са трили пластмасови чаши една в друга. Звуковите техници са се постарали доста, щом въобще не сме се усъмнили.

  16. Няма как да не обвържем 16-тата ни точка с годишнината от филма. Наградите, които поредицата печели се дължат и на внушителния саундтрак на сагата. LORD OF THE RINGS: THE RETURN OF THE KING IN CONCERT е "най-близкият възможен досег на зрителя с филма – най-зрелищното и интимно преживяване за феновете на Властелина." , споделя Питър Джаксън. Изпълнението на оригиналната музика ще може да чуем от над 250 музиканти и хор. Датата е 16 ноември, а мястото - Арена Армеец. Билетите са в мрежата на Eventim.


    2173745

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ