10 вида сцени, които супергеройските филми са овладяли до съвършенство

Виждали сте ги десетки пъти

   
 
10 вида сцени, които супергеройските филми са овладяли до съвършенство

Супергеройските филми господстват в кината вече доста дълго време и може би най-реалната причина за това е фактът, че те просто са открили една (почти) безотказно работеща формула, която се повтаря отново и отново, а хората без проблем отново и отново я посрещат с отворени обятия. Да, поне десет пъти видяхме огромния лазер, спускащ се от небето, който разрушава цели градове, но това не значи, че няма да го видим още 10 пъти и пак да бъдем доволни след това. 

Та, тази формула е много проста и се състои от 10 момента, които можете да откриете в абсолютно всеки супергеройски филм. Вижте кои са те:

1. Представянето на героя.

1823442

То трябва да бъде много мощно и загадъчно, както и достатъчно зрелищно, за да не стане зрителят нетърпелив през следващите 40 минути, в които здравият екшън ще липсва. Реакцията в края на тази сцена трябва да бъде нещо от сорта на "Лелее, това беше толкова яко!".

 

2. Представянето на любовния интерес на героя.

1823438

Любовният интерес е основната връзка между супергероя и нашия свят, която не включва пребиването на терористи, престъпници или извънземни. Той добавя чисто човешки момент у него и трябва да допълва всички слабости, които идват в следствие от тайната му самоличност. Най-тънкият момент идва от това, че този любовен интерес трябва да допринася за историята, а не просто да бъде представен като "Виж, тя е красива и е учен. Значи е много умна! Стига толкова, да се върнем към падащите сгради!"

 

3. Представянето на злодея. 

1823446

Може да бъдат много шумни или много тихи. Може да ни разкрият цзялата си предистория и мотиви в един силен монолог, а може и да не обелят дума през 90% от филма. Най-важното е просто да изглеждат като заплаха от самото начало, а зрителят да си каже "Определено бих гледал цял филм за тоя тип!". 

 

4. Представянето на света.

1823455

Това е моментът, когато се запознаваме със света, в който се развива действието, а най-важното е филмът да ни накара да ни пука за този свят, защото много скоро той ще се изправи пред масови разрушения и орди от извънземни. Ако не успее в този си опит, в най-добрия случай, той ще бъде обявен за поредния блокбъстър, който си залужава да се гледа на кино, но не е нищо по-специално. Ако пък успее, критиците бързо ще го нарекат "триумф на жанра" и ще четем възхвалявания за него още години наред (пример - трилогията за Батман на Кристофър Нолън).

 

5. Сблъсък в средата на филма. 

1823436

Това е задължителен екшън момент, който трябва да представи тежките премеждия, с които ще трябва да се сблъска героят. Той може да има свръхсила, да стреля лазери и да лети, но тук трябва да видим, че има препядствие, произлизащо от злите планове на злодея, което ще трябва да бъде преодоляно. Колкото по-трудно изглежда, толкова по-добре.

 

6. Тъжен, разтревожен, ядосан супергерой.

1823444

Тук трябва да видим, че усилията на протагониста са ударили някаква стена и той търси вътрешна сила (или външна - от любовния интерес), която да му помогне да продължи напред. Тези сцени трябва да са по-драматични и да представят терзания от рода на "Трудно е да разбереш света, когато си бил замразен през последните 70 години" и "Хората не те приемат много лесно, когато си зелена планина от мускули".

 

7. Големият обрат.

1823459

Този кулминативен момент трябва да отговаря на въпроса, който ни мъчи от началото на филма, както и да му даде допълнителна засилка за един добър финал, след като вече час и половина сме гледали здрав кютек и разбиващи се хеликоптери. Обратите се използват широко във всички жанрове, така че не е задължително той да преобърне целия ни свят. Може и да е напълно очакван, но задължително трябва да изглежда като нещо естествено и обяснимо, което е нормално да се случи в контекста на филма.

 

8. Насочваме се към финала.

1823448

Сюжетът вече се насочва към големия финал и героите разбират какъв е начина да се справят с проблемите, които са ги мъчели през целия филм. Тук може да има битка или някакъв вид преследване (или комбинация от двете), но въпросът е, че всички персонажи се насочват към мястото, където ще се проведе финалният екшън и са наясно какво трябва да направят, за да победят.

 

9. Финалният сблъсък.

1823434

Ето го и него. Шоуто, което сте чакали през цялото време. Мащабният сблъсък между двете суперсили, който трябва да подреди целия сюжет. Лошото е, че повечето режисьори използват този момент за да покажат всеки възможен специален ефект, който технологията и бюджетът им позволяват, което най-често води до сцени с огромен лазерен лъч (ах този лъч!) и разрушавани от него стотици сгради и военна техника. 

 

10. Епилог, който налива основите за продължение. 

1823440

Половината град е разрушен, но някак си нещата са по-добре от преди. Героите изтощени наблюдават всичко това, а някой неизбежно казва нещо от сорта на "Знаеш ли, всъщност не си толкова скапан, колкото си мислех... приятелю!". Любовният интерес също е някъде там, сред развалините, и идва за една страстна целувка, а в самия край ни се представя сцена, която обещава, че ще видим продължение. Стига филмът да избие вложените пари, разбира се.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ