"Зоотрополис": една бъдеща класика на Disney

08.03.2016, 14:01

За малки и големи

   
 
"Зоотрополис": една бъдеща класика на Disney

"Зоотрополис" всячески бива заклеймяван като неподходящ за деца, макар критиката да го обожава. През последните години е осезаемо акцентирането върху злободневни (освен типичните универсални) проблеми в анимационните филми. Хуморът в продукциите на Pixar и Disney е все по-труднодостъпен за необременените в публиката, а част от впримчените идеи оставят много на въображението, стига то да не се помещава в главата на 8-годишно дете.

"Отвътре навън" далеч не е просто детско филмче, незабравимият монтаж в "Up" е способен да разплаче по-зрял човек с обобщаването на два човешки живота в 5 вълшебни минути, а съм склонен да поспоря, че втората част на "Как да си дресираш дракон" се доближава по структура до древногръцка трагедия. Тим Бъртън отдавна рисува и пише ръбати анимации, които не са (само) за деца. Допълнително изброяване е излишно.

Факт е, че всички се смяхме на забавния трейлър на "Зоотрополис" с флегматичните ленивци, които работят в администрацията, защото схванахме алюзията. Толкова искрено се забавлявахме, че никой не се запита доколко това е подходящо за 6-годишно момиченце, например, което не подозира мощта на туморния гняв, образуващ се по гръбначните прешлени, докато чакаш 3 часа на лелките от социално-битово обслужване да им се "опресни програмата", за да ти пуснат бележка за месечните сметки.

След като изяснихме, че анимационните филми вече не са само за деца, сме свободни от скрупули да продължим с новото постижение на Disney.

Събитията се развиват в цъфтящия и шарен Зоотрополис, където хищници и плячка пребивават в хармония, свободни да бъдат каквито пожелаят. Това привлича малката зайка Джуди Хопс, чиято мечта е да се подвизава като полицай. Отгледана в семейство зайци, чиито надежди са малката им дъщеря да прекара живота си във ферма, а не да се превърне в първия дългоух гризач, навлякъл униформата на реда, Джуди непоколебимо завършва обучението си и се включва в полицейските отряди, рамо до рамо с възголеми носорози, лъвове, бикове, слонове и бели мечки. За зла беда ѝ се налага да си партнира с Ник Уайлд – щура лисица, която допълнително вгорчава живота ѝ.

Както се досещате, "Зоотрополис" е филм, засягащ две пъпки, каквито са расизмът и сексизмът, които няма изгледи да изчезнат от лицето на Земята, докато аврамовият дом, който тя представлява в момента, не се (само)затрие. Лайтмотив е въпросът "защо тези две характеристики на човечеството са толкова мощни катализатори на омраза". Сценаристите Джаред Буш и Пол Джонсън конструират свят, населяван с разнообразни характери – едни са примери за "нормални", докато други са врагове, готвещи се да престъпят линията на закона и общоприетите норми.

Цялото ревю на "Зоотрополис" можете да прочете в Operation Kino.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ