"В сърцето на морето" - притча за човешкото сребролюбие и жаждата за петрол

08.12.2015, 19:15

Един твърде обикновен филм на Рон Хауърд

   
 
"В сърцето на морето" - притча за човешкото сребролюбие и жаждата за петрол

"Наричай ме Исмаил" – първите думи на романа, променил световната литература към по-добро, все още отекват из крехкия ни свят. Американската "Одисея" (според Хоторн) изследва най-дълбоките човешки страхове за смъртта и сблъсъка ни с Бог/Природата. Със своята неконвенционална структура и енциклопедичност, романът е невъзможен за адекватно филмиране. Опити не липсват, като единствената адаптация, която изпъква пред останалите, е тази на Джон Хюстън. Чисто удолвствие е да се гледа Орсън Уелс в ролята на свещеника, който пророкува в началото (в последните години на български излезе книга от Бредбъри, който, в ролята си на сценарист, описва преживяванията си в Ирландия.)

"В сърцето на морето" е адаптация по книгата на Натаниел Филбрик (дали някой ще я издаде у нас?), която описва историята, вдъхновила Херман Мелвил да напише "Моби Дик". Зави ви се свят? Наистина дотук проектът звучи твърде невдъхновено и филмът изглежда като драскане по дъното, досущ както моряците, които в една от по-добрите сцени влизат в кита, за да извлекат оптималното количество масло.

През 1820 г. китоловният кораб от Нантъкет, Масачузетс "Есекс" е нападнат от чудовищен кашалот в Тихия oкеан. Корабът потъва, а оцелелите се опитват с лодките си да достигнат бреговете на Южна Америка. Месеци наред екипажът се бори за оцеляването си. Единствено с помощта на смелия помощник-капитан Оуен Чейс оцелелите имат някакъв шанс за спасение. Но не и преди да минат през живия ад.

Филмът започва обещаващо – 30 години след инцидента Мелвил (Бен Уишоу) се среща с един от оцелелите. Възрастният Томас Никърсън (Брендан Глийсън) е бил едва момче, когато преживява кошмарните събития, но сянката им все още тегне над живота му. Сцените в дома му служат като рамка за целия филм. Останалото е разказ в разказа.

Проблемите започват, когато героят на Хемсуърт се появява на екрана. В банална и сантиментална сцена морякът целува притеснената си съпруга (която е бременна, разбира се) и отива да получи обещаното си повишение. "Историята на кораба "Есекс" е историята на двама души" – казва гласът на Никърсън зад кадър. За капитан на "Есекс" е поставен неопитният Джордж Полард (Бенджамин Уолкър), който влиза в клиширан конфликт с Оуен, докато екипажът страда от безумното им съревнование. С толкова много персонажи предполагам вече усещате, че нито един от тях не е достатъчно развит, за да бъде интересен. Всички се движат по драматургични релси, познати от стотици други филми.

Хемсуърт е на автопилот. Героят му по нищо не се различава от Ловецът в недоразумението "Снежанка и ловецът". Единствено Брендан Глийсън разкрива истинска емоция. Най-добрите сцени във филма са между него и младия Мелвил. "Чел ли си Хоторн? Ето това е истински писател." Подобни препратки са груби, но създават приятна атмосфера и свързват историята с нашата реалност.

Цялото ревю на "В сърцето на морето" ще откриете в Operation Kino.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ