"Straight Outta Compton" - един от най-чаканите филми на годината

30.10.2015, 16:32

За всички истински фенове на рапа

   
 
"Straight Outta Compton" - един от най-чаканите филми на годината

Комптън, Лос Анджелис. 1986 г. Тежки времена настъпват над чернокожото население на Калифорния. Повсеместната бедност, разпространяващата се със светлинна скорост наркомания и убийствата на млади хора от други млади хора за надмощие над две преки, са ежедневие, в което никой не обръща внимание на проблемите. Crips и Bloods са във възхода си и носят отговорността за повечето улични престрелки в квартала, а полицията не предприема мерки за справяне с проблемите. През това време Ерик, на 22, е оборотен нарко-дилър, който всеки път се измъква на косъм от ченгетата. Андре, на 21, е безработен баща, който живее със семейството си при леля си, спи на тесен диван и мечтае да се превърне в най-добрия диджей в щата. О’Шей, на 17, запълва времето си, като създава поезия, достойна за учебник по съвременна американска литература. Антоан, на 19, върти винили в местен малък клуб, а Лорензо, също на 17, прави първите си опити да забива зад микрофона.

Никой от тях дори не подозира, че съвсем скоро съдбата ще ги събере в едно студио, а самите те ще се превърнат в икони на хип-хоп културата, носейки артистичните псевдоними Eazy E, Dr. Dre, Ice Cube, DJ Yella и MC Ren...

Режисьор на "Straight Outta Compton" е Ф. Гари Грей, познат до този момент с работата си не само в голямото кино (негови са "A Man Apart", "The Italian Job", "Law Abiding Citizen", а покрай този филм неговото име се свърза и с "Furious 8"), но и като режисьор на хип-хоп клипове. Като музикален режисьор, Грей е снимал видеа за Ар Кели и за самия Айс Кюб и неминуемо се оказва, че за режисирането на такъв филм е необходим човек с поглед не само върху основите на киното, но и върху музиката, за която създава творбата си. Напълно подходящия избор можеше да бъде засенчен единствено, ако на неговия стол седеше някое величие като Хайп Уилямс, но едва ли Хайп щеше да успее да докосне толкова дълбоко публиката. А публиката обича нежния досег по сетивата и именно по този начин Ф. Гари Грей пипа – сякаш е намерил душевното MPC на рап фена, превръщайки го в мелодичен g-funk бийт, готов да размаже всяка една бас-каса.

Както вече споменах по-горе, "Straight Outta Compton" проследява цялата житейска нишка от създаването на "най-опасната рап група" на света – от момента, в който петте момчета се откриват, благодарение на любовта си към музиката, преминавайки заедно през множество трудности и раздори и приключвайки съществуването на състава с нелепата смърт на движещото гуру и тотален идол Eazy E, който напуска завинаги материалния ни свят през 1995 г., покосен от СПИН.

В главните роли са заети млади и свежи момчета, необременени от внезапно връхлетялата ги слава с предишни продукции, а точно обратното – чрез този филм те работят толкова здраво за успеха си, колкото и героите, които пресъздават. Най-яркото име, а и визуалност е, естествено, О’Шей Джаксън–младши, който е син на самия Айс Кюб и е не само чудесен актьор, но и абсолютно копие на татко си – сякаш двамата са чернокожата рап-алтернатива от паралелна вселена на Джанго и Боба Фет. Компания на Кюб-джуниър правят Кори Хоукинс като Доктор Дре, Джейсън Мичъл като Изи-И, Нийл Браун–младши като DJ Yella и Алдис Ходж в ролята на МС Ren. По-известен сред широката публика е големият Пол Джамати, който пресъздава успешно ролята на музикалния продуцент и впоследствие превърналия се в персона нон-грата убиец на групата Джери Хелър.

Не съм сигурен, че на този свят съществува хип-хоп фен, който да не изпитва особена ненавист към образа на Хелър и ако случайно, по някаква причина, някой е имал възможността да не се запознае с мерзостта на Хелър, то сега ще навакса достатъчно много – и това заради изключителния Джамати, за когото няма слабо изпълнение пред камерата.

Цялото ревю на филма "Straight Outta Compton" можете да прочетет в Operation Kino.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ