Така де, захарта в кексчето е извлечена от фекалиите на този могъщ морски бозайник, но пак си е доста гнусничко. Разбрахме за тази болна идея от This is London, които ни разкриха, че тази захар всъщност се използва, за да се приготви най-скъпият мини пай на света. Явно човешката мисъл не познава граници щом става въпрос за прекрояване на понятието "лукс", което на нас все повече ни звучи като "лудост".
Да, оказва се, че наистина има хора, които са готови (незнайно по какъв начин) да накарат кита да си свърши голямата работа, да затворят "секретите" му (по още по-незнаен начин) и да ги превърнат в захар, за да могат да сътворят десерт за 3 000 паунда (аха близо 7 хил. лева).
Чудо голямо, в което освен скандалната съставка има и платинен лист, солидна платинена монета (и ние не разбираме защо трябва да има подобно нещо в десерт, предназначен за ядене), светена вода от Лурд (Франция), специални подправки от Изтока и други не толкова интересни неща. Чудо, което обаче ще приключи за три дни, а "употребените" кашалоти ще си останат травмирани за цял живот от човешката лакомия.
Със съчувствие и внимание към горките животни, въпреки всичко ще завършим историята до край. Край, който гласи следното – дизайнерът на най-скъпия мини пай Андрю Стелитано (от Astarism) ще покаже творението си по време на уъркшопа "Marvellous Mince Pie Manufactory", който ще се проведе на 19 декември в мола The Exchange в Илфорд.
П.С. Не се шашкайте толкова, въпросните фекалии всъщност се използват в различни индустрии от доста време насам, но са по-известни като амбра. И кашалотите съвсем не насилствено ги изкарват от храносмилателната си система, а хората ги намират по бреговете на Бразилия, Мадагаскар, Африка, Индия, Китай и Япония. Всичко си е в реда на нещата – без насилие спрямо животните. Ние просто искахме всичко да прозвучи малко по-драматично, защото се ужасихме от факта, че може да се използва подобен секрет в хранителната промишленост. Все пак ние не правим кафяв десерт за кашалоти от нашите екскременти, нали? Блях!