Как да бъдем решителни?

   
 
Как да бъдем решителни?

Решителността е неизменна част от това да си мъж. Никой войник не иска да е под командването на офицер, които се панира в критични ситуации. Никоя жена не може да бъде задържана дълго от мъж, които не знае какво иска от връзката си. Никои работодател няма да повиши служител, който не желае да поема отговорност и да взима решения. И накрая никой не гледа сериозно на мъж, които си поръчва пържола и до края на вечерта не спира да мрънка как е трябвало да си вземе спагети.

Жените и работодателите търсят решителни мъже. Те будят и най-много уважение в околните. Решителният мъж е спокоен и уверен под напрежение, той обича да контролира нещата, има цел и се стреми към нея, той е човекът с правилния план. И обратното – нерешителният винаги се развива бавно, гледа срамежливо живота отстрани и е неспособен на реши как да постъпи. Опитва се да запазва неутралитет, докато мъжът на решенията се впуска към целите си, за да постигне щастието.

Нерешителният мъж е неспокоен. Върши всичко със заблуждението, че ако вземе някакво решение, ще му се наложи да напусне сигурната позиция "безгласна буква". Той не успява да проумее, че животът е бушуваща река, срещу течението на която трябва да е бориш непрекъснато – ако и за миг спреш да гребеш, тя просто ще те отнесе. Няма начин да седиш и да чакаш всичко да отмине. Този, които се страхува от решения, неизменно има чувството, че животът му просто се случва и той няма никаква власт над него. Невзетите решения ще го преследват като призраци, ще се впиват в съзнанието му и ще го дърпат назад. Един мъж не трябва просто да се носи по линията на най-малкото съпротивление, той е отговорен за своите възходи и падения и трябва да е господар на съдбата си.

Разбира се самото вземане на решения не е достатъчно. В крайна сметка мъж, който непрекъснато прави грешния избор не е нито успешен, нито привлекателен. За вземането на правилните решения се изискват определени умения и усет за правилния момент.

Как да взимате добри решения?

Всекидневно ни се налага на правим избори. Някои – лесни, като това какво да облечем, а други – трудни, като това да решим в кой университет да следваме. Когато се изправим пред трудни решения за взимане, ние обикновено отлагаме до последния момент. Постъпване така, защото знаем, че в момента, в които отворим една врата, някъде се затваря друга; когато направим един избор, автоматично се отказваме от друг. Това усещане е плашещо за всеки. Има някои стъпки обаче, които можете да правите, за да намалите тежестта на това да взимаш решения.

Информирайте се колко се може по-добре

Всеки път, когато сте изправени пред някое решение, това е първо нещо, което трябва да направите. Недейте да чакате в бездействие, надявайки се, че решението ще ви дойде свише. Вместо това се постарайте да намерите възможно най-много информация относно възможностите, които ви очакват. Нека да вземем пак примера с университета – проучете нещата, потърсете мнения на студенти, посетете самата сграда и общежитията. Това важи и ако ви се налага да започвате нова работа. Поинтересувайте се за условията на труд в новата фирма. Използвайте всякакви източници – разпитвайте близки и познати, проверете в интернет. В процеса на проучване може да настъпи момент, в които ще разберете кое е правилното решение, ако ли не, преминете към следващата стъпка:

Направите списък с позитиви и негативи

Това е стар и изпитан метод, който може да бъде наистина полезен. Вземете лист и химикалка, разграфете в две колони и впишете позитивите и негативите за всяко възможно решение. Положителната колонка все на някое решение ще е по-дълга от другите. Дори и това да не стане, самото подробно обмисляне на нещата ще ви помогне.

Представете си всяка ситуация

Когато взимаме решение, най-често си представяме нещата абстрактно. Животът обаче не е абстрактен, а си е съвсем истински. Затова седнете или легнете някъде на спокойствие и наистина се опитайте да си представите какъв ще е животът ви след всяко от решенията. Замислете се за това какво бихте правили и как бихте се чувствали. Кой от възможните варианти ви носи най-много удовлетворение, кой ви прави щастлив само докато мислите за него и кой ви кара да мислите, че нещо не е наред.

Помислете за свои предишни решения

"Тези, които не разбират историята, са обречени да я повтарят". Това важи както в световен мащаб, така и в личен план. Нека си го признаем – понякога се прецакваме два пъти по един и същ начин.

Помислете за грешните решения, които сте взимали, защото най-често има нещо, което ги обединява. Ако, например, досега сте взимали грешни решения, само за да задоволите гордостта си, нека следващият ви избор да не е продиктуван от нея. Ако сте грешили заради нерешителност, постарайте се сега да се справите по-категорично.

Как да взимаме решения в движение?

Не винаги ще имате възможност да обмисляте нещата внимателно. Понякога ще ви се налага да взимате решения на момента. Трудно е винаги да постъпвате правилно под напрежение, но има няколко неща, които може да правите, за да повишите успеваемостта си.

Бъдете подготвени

Виждали ли сте изражението на футболист, които след секунда ще изпълни решаващата дузпа за своя отбор? Целият стадион реве като вулкан, той е изморен, всичко зависи от него, а вратарят на противника е дузпаджия. Всичко е против нашия футболист, но на лицето му е изписана само и единствено решителност. Засилва се и вкарва напук на всичко. Защо? Защото е знаел, че този момент може да настъпи и се е подготвил за него. Съсредоточил се е, изключил е от съзнанието всички външни дразнители и е направил това, което се иска от него - действал е според плана.

Очевидно не може да знаете точно пред каква ситуация ще ви изправи живота, но въпреки това можете да се подготвите за различните типове ситуации. В службата се старайте да сте възможно най-внимателни и се придържайте към принципа на позитивите и негативите. В интимните си отношения се постарайте да си изясните до къде можете да стигнете и хипотетично работете върху това, какво бихте казали на приятелката си, ако тя постави въпроса за по-дълбоко обвързване. Набележете си набор от действия за всякакви ситуации и ги тренирайте, докато спрете да се замисляте за тях и започнете да ги правите по навик.

Разчитайте на усета си

Доказано е, че някои чувства ни връхлитат много преди мозъкът ни да е осмислил какво точно става. В скорошна своя статия за "New York Times” относно предчувствията на войниците за грозяща ги опасност и др. Антонио Дамасио казва:

"До скоро хората приемаха емоция за отживелица, някакви си чувства, които имат малко общо с разумните решения и още по-малко с тяхното взимане. Сега това схващане се промени. Чак сега си даваме сметка, че емоциите са всъщност модели да поведение, пригодени за справяне с даден проблем, които се активират много преди да осмислим ситуацията. Тези процеси работят непрестанно при пилоти, лидери на експедиции, родители, практически при всички от нас".

Така че доверявайте се на предчувствия си. Но разчитайте и на опита си. Когато и двата варианта ви изглеждат приемливи, направете така както казва сърцето ви. Освен това колкото и просто да ви изглежда вслушването във вътрешния глас, тази работа също е въпрос на практика и тренировка.

Как да избягвате съмненията?

Дори и най-доброто решение може да бъде провалено от съмнение. То ни прояжда отвътре и не ни дава миг спокойствие. Дали изборът е бил правилен? Какво щеше да се случи, ако бяхме постъпили другояче"

Съмнението обикновено идва, когато се появят първите трудности, до които е довело взетото решение. При първия скандал с шефа се питаме дали новата работа е подходяща за нас. В самотна съботна вечер се питаме дали наистина е трябвало да се разделяме с приятелката си. Ситуации като тези изискват мъжество. Не трябва да гледате назад, а да се стремите към нещата, които ви очакват. Ето няколко съвета как да избягвате прекаленото вглеждане в миналото:

  • Припомнете си защо сте взели това решение на първо място. Ако стимулите ви са били резонни, припомнянето им ще ви успокои.
  • Знайте, че само защото нещо е трудно, не значи, че е грешно.
  • Повтаряйте си, че единственото правилно решение е взетото решение. Взетото решение не може вече да се промени, следователно то е единственото решение. След като направите някой избор, всички други изчезват и няма никакъв смисъл да ги обмисляте. Това ще ви донесе само съмнения.
  • Бъдете сигурни, че независимо по кой път ще поемете, пред вас ще им трудности. А именно чрез тях истинският мъж доказва себе си.

източник: Artofmanliness

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ