Какво да очакваме от новия iPhone?

28.09.2011, 16:56

   
 
Какво да очакваме от новия iPhone?

Колегите от iNews вече ви съобщиха, че iPhone 5 ще направи своя официален дебют само след няколко дни - на 4 октовмри. Какво обаче трябва ние като потребители да очакваме от последното творение на "ябълката", което, според всички, ще бъде поредният хит на Apple. Подробен отговор на този въпрос ни дават от Mashable и според нас е редно вие също да сте наясно какво точно ще бъде или няма да бъде новият iPhone.

Радикална промяна в дизайна

Малко след като Apple представи своята iOS 5 операционна система, която съвсем скоро ще бъде действаща във всички модели, настоящи и бъдещи, на iPhone, за мнозина "беше ясно", че следващият смартфон на американската компания ще изглежда досущ като предшественика си.

Скоро след това обаче в интернет, съвсем случайно, се появиха снимки на калъфчетата и кейсовете за iPhone 5, които по никакъв начин не можеха да бъдат свързани с дизайна и размерите на iPhone 4. Това, само по себе си, означава, че "петицата" на Apple няма да е копие на "четворката".

Разбира се, снимките на кейсовете дадоха старт на серия от дебати за това дали iPhone 5 ще е по-тънък или по-широк, или и двете едновременно. Отговор на тези въпроси ще имаме само след няколко дни, но едно е сигурно - iPhone 5 ще се различава коренно в дизайна си от iPhone 4.

Лично ние си падаме по дизайна на "четворката" и въпреки първоначалните проблеми с антената, намираме устройството за красиво и удобно. Плюс това не вярваме, че един по-широк т.е. по-голям iPhone ще бъде по-удобен за използване.

По-бърз телефон

Е, повече от нормално е да очакваме новият iPhone 5 да е в пъти по-мощен от досегашния представител на Apple. Все пак под капачето на "петицата" ще се помещава "поръчковият" двуядрен процесор на "ябълката" - A5. Разбира се, това няма да е достатъчно. Всеки нормален потребител очаква от своя смартфон производителност и то все по-голяма такава с всеки изминал ден, затова е съвсем нормално да очакваме и повече RAM памет за iPhone 5. Допускането ни за по-голяма производителност е и до голяма степен предпоставка за много от останалите неща, които очакваме от новия iPhone.

По-добър екран и камера

Към момента Retina дисплеят на iPhone 4 е супер. Супер е до толкова, доколкото поддържа висока разделителна способност спрямо конкурентите на пазара, но по-размери на екрана далеч отстъпва на водещите устройства от този клас. Същото важи и за камерата. Тази на "четворката" прави добри снимки и видео, но от един смартфон от ново поколение се очаква поне 8 мегапикселова камера с възможност за заснемане на видео с HD качество от 1080р, което всъщност е съвсем нормално за високотехнологичните телефони.

Тези изисквания, особено това за дисплея, обаче са свързани с един много чувствителен за Apple въпрос - този за батерията. Един по-голям дисплей ще изтощава много по-бързо батерията особено ако тя е с размерите и капацитета на тази в iPhone 4, така че е съвсем нормално да очакваме от Apple и по-голяма батерия за iPhone 5.

Гласови команди

Имахме удоволствието да изпробваме приложението на Google за iPhone, което позволява търсене в мрежата с гласови команди, и останахме доста впечатлени. Много други приложения за този смартфон също могат да се възползват по качествен начин от въвеждането на гласови команди, което изглежда очаквана стъпка от страна на Apple. Особено като се има предвид, че преди година американската компания закупи виртуалния, личен асистент с гласови команди Siri, от който комапнията все още не се е възползвала, поне не публично.

4G или не?

Ние като цяло сме доволни от 3G мрежата до момента, особено като се има предвид, че тази от следващо поколение още е съвсем слабо развита и я има само тук-таме по света, камо ли в България. В същото време обаче не смятаме, че Apple ще обърнат гръб на потребителското мнение, което е много положително към всички смартфони, които поддържат 4G. Това личи и от увеличението в продажбите на 4G устройствата с Android OS. Въпреки това е възможно от Купертино да пуснат 3G iPhone 5, след което, когато 4G мрежата набере скорост да пуснат вариант на устройството, който отговаря на новите стандарти. Това решение, лично ние, намираме за по-смислено.

Ако обаче от Аpple атакуват с 4G телефон, то трябва да очаквате един наистина голям (по размери) iPhone. Защото ако не друго, то тази технология се нуждае от енергия, която пък трябва да се осигури от една по-голяма батерия. По-голяма батерия - по-голям телефон.

Портфейл

Тук сме по-категорични в очакванията си. По никакъв начин не вярваме, че от Apple ще опитат да използват новия iPhone за електронен портфейл, както Google направиха с техния Nexus, който посредством NFC чип играе ролята на разплащателно средство.

Това решение изглеждаше естествено и реално осъществимо до преди няколко месеца, когато Google подписа и с VISA за Google Wallet и по този начин успя да привлече на своя страна всички големи играчи на масата на електронното разплащане. Ако това не се бе случило, един бърз договор с VISA и един NFC чип в телефона, щяха да позволят и на iPhone 5 да играе ролята на портфейл. Добавянето на тази "екстра" обаче вече е по-скоро загуба на средства и грешно стратегическо решение.

Заключение

Определено новият iPhone 5 ще бъде "нов" във всяко едно отношение. По-голяма производителност, по-голям телефон, нова операционна система, нов дисплей, по-хубава камера. Общо взето нещата, които всяка една компания подобрява в своите модели, за да ги направи по-конкурентноспособни на този ожесточен пазар. Големият въпрос, на който нито ние, нито Mashable имат отговор е: Какво ще бъде конкуретното предимство на iPhone 5? Защото и Android телефоните имат голям дисплей, мощен процесор, хубава камера и много RAM памет, а вече наваксват и с приложенията. Затова от Купертино трябва да са готови с нещо ново и интересно, което да впечатли потребителите толкова, че те да продължат да купуват продуктите на Apple. Какъв е скритият коз на хората от Купертино? Очаквайте отговора на 4 октомври!

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ