Защо помним толкова трудно детайли?

17.04.2018, 18:00

Ето защо е толкова трудно да запомните подробности от сериали, които гледате

   
 
Защо помним толкова трудно детайли?

Не си спомняме много от прочетените или гледаните неща, зашото имаме достъп до голямо количество информация, която се опитваме да поемем и обработим ежедневно.

Изследване в университета в Мелбърн установи, че зрители,които гледат много епизоди на един сериал наведнъж, запомнят много по-малко за в дългосрочен план, отколкото хората, които са гледали един епизод на ден или един епизод седмично.

На участниците се показа серията "Студената война" от поредицата BBC за 2014 г. -Тези, които гледали най-малко епизоди за най-дълъг период от време, си спомняли най-много детайли.

Защо имаме проблеми със спомените си? Има нещо, известно като "забравящата крива", което е също така добра идея, както учените имат за това как спомените за дадено събитие (или телевизионно шоу) се влошават с времето, ако не са достъпни - спомняйки си седмичното шоу във времето между епизодите може да засили и консолидира тези спомени.

Изследването го сравнява с практиката, която има смисъл - прекарайте един следобед в изучаване на пиано и ще имате резултати, по-добри колкото някой, който има шест часа едночасови уроци седмично. Гледайте цял сезон на Game of Thrones наведнъж и това е и ще объркате детайлите за епизодите. Гледайте го, докато се излъчва, и прекарайте спокойната седмица в мислене за епизода, който сте гледали като си го припомняте пак и пак.

Същото е и при книгите. Книгите, през които бързо преминавате, са по-лесни за забравяне от тези, които четете в продължение на няколко месеца. Съществува и по-общ начин, по който спомените ни се променят.

Припомнянето на паметта, където хората могат да погълнат огромни потоци от съвършена информация, е безспорно по-маловажно в съвременния свят, отколкото преди това, тъй като сега имаме достъп до неописуемо количество информация по всяко време. Знаем, че не е нужно да си спомняме всеки детайл от заговор или името на всеки малък характер, така че не го правим. Външния твърд диск на паметта ви става по-важен, спомняйки си каква е информацията и къде е и как да я намерите.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ