За ползите от бирата

12.09.2011, 12:23

   
 
За ползите от бирата

Вече знаете, че много я обичаме – бирата. Но никога не сме си представяли, че освен така приятна и понякога животоспасяваща, бирата всъщност била и полезна. Не си го измисляме. Доверяваме се на медицинското мнение, представено в Men's Health. Оказва се, че бирата е полезна поне поради пет причини:

Съдържа разтворими фибри

Бирата съдържа разтворими фибри – бета глюкан, които спомагат за понижаването нивата на холестерола и подобряват здравето на сърцето. По-силно е съдържанието на тези фибри в тъмната бира.

Добра е за сърцето

Мъжете обичат бирата и бирата също ги обича. Консумацията на 1-2 бири помага за намаляването на опасността от появата на отлагания по стените на артериите, които забавят кръвния поток, като повишава нивото на "добрия" холестерол, а намалява нивото на "лошия" холестерол.

Заздравява костите

1-2 бири на ден могат да помогнат за заздравяване на костите (но обилното количество алкохол ги прави по-слаби). Силицият, който се съдържа в бирата е свързан със заздравяването на костната система.

Предпазва от камъни в бъбреците

Доказано е, че хората, които консумират бира, са много по-малко застрашени от образуването на камъни в бъбреците в сравнение с консуматорите на друг вид алкохол. Това се дължи най-вече на значителното съдържание на вода в бирата и нейното диуретично действие. Освен това съставките в бирата забавят отделянето на костния калций, който е свързан с образуването на камъни.

Източник е на витамини

Бирата е добър източник на витамин B6, B12 и фолиева киселина. Все пак не е нужно да си набавяте тези витамини само от бирата, защото в този случай ще трябва да пиете по 8 бири на ден.

Разбира се, тези позитиви на бирата са в сила, когато тя се консумира в умерени количества. В случай, че не искате да напълнеете, трябва да сте внимателни с нея, защото е факт, че е калорична. Ако нямате проблеми с килограмите, то консумирайте на воля и най-вече с удоволствие. Още повече като знаете, че бирата може и да е полезна. Нздраве!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ