Вечният въпрос: Можем ли да си купим щастие?

13.07.2020, 13:00

В днешно време всичкоо е възможно!

   
 
Вечният въпрос: Можем ли да си купим щастие?

Все ни казват, че щастието не се купува с пари. Но двете неща са пряко свързани едно с друго. Може и да не е по начина, по който сме си представяли, но все пак имат много общо. Нека разберем за какво става въпрос.

Щастието като цяло почти не зависи от това, което ни се случва. Оказва се, че само 40% от щастието зависи от нас. В същото време общото удовлетворение от живота винаги остава стабилно. Тъжно събитие ще намали нивото на щастие за кратко, а радостното събитие ще го увеличи за миг. Във всеки случай, тогава нивото ще се върне към първоначалната си стабилна степен. Това е феномен на нашия мозък, наречен хедонистична адаптация.

Благодарение на същата "хедонистична адаптация", новите преживявания влияят на нивото на щастие повече от новите покупки. Тоест, пътуване до непозната страна ще те направи по-щастлив, но закупуването на скъпа кола - няма. Срещите с приятели също имат способността да те правят по-щастлив.

За да си щаслив е необходимо да харчиш пари за другите. Проучванията показват, че това доставя на хората повече удоволствие и удовлетворение, отколкото да пазаруват за себе си. Може да бъде както благотворителност, така и подарък за приятел.

2237012

Също така учените съветват да пестим времето си. Ето защо, ако искаме да получим повече удоволствие от живота, трябва да харчим парите си за доставка на храна и почистване, защото така си купуваме време. Е, все пак на някои хора им доставя удоволствие да прекарват часове в магазините, така, че всеки може да прецени сам за себе си.

Според проучване от 2017 г., в което са участвали близо 2 милиона души от 164 държави, всичко зависи от количеството пари. В началото нивото на щастието расте паралелно с растежа на доходите, но в определен момент спира. Тогава с повече пари човек става само по-нещастен. Това е така, защото в началото растежът на доходите дава на хората нови възможности и усещане за сигурност. Но след като достигнеш определена точка, се преместваш в групата на по-заможните хора и започваш да се сравняваш с тях. Хората се стремят към същото ниво на потребление като другите богати хора и в преследването си те губят радостта от живота.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ