България просто няма футболист на годината

29.11.2011, 17:28

   
 
България просто няма футболист на годината

Вероятно сте разбрали, че премиерът Бойко Борисов оглави класацията Футболист на годината след гласуването от феновете. Нямаше как да подмина случващото се, въпреки че малко ми писна отвсякъде да чета каква сензация се задава и как, видите ли, Борисов водел на Бербатов.

Миналата година Митко Бербатов спечели приза за седми път и доказа, че за последните няколко години той е най-успелият български футболист в чужбина. И сам призова да спрат да го избират. Изказването му, разбира се, бе последвано от мнения, че е време някой друг да получи това признание, че, да, Бербатов е много голям, но пък не е само той, а трябва да уважаваме всички български момчета, които се трудят по родните и чуждите терени. И така, лека полека се изниза една година. В нея Берба не игра за националния отбор, защото сам се отказа, а и май така взе едно от най-далновидните си решения. В Манчестър Юнайтед също не се радваше на особено голям късмет и редовно оставаше на резервната скамейка. И все пак си е наше момче.

Преди няколко дни започна гласуването за Футболист на годината, в което към момента попадат имената на 95 български футболисти от всякакви родни дивизии, както и такива, играещи в чужбина. Понастоящем тече гласуването на феновете, тоест всеки, който се регистрира, има право да изрази мнението си, както и да добави името на футболист, който не присъства в списъка, но пък заслужава да се бори за приза. Така бройката би могла да нарасне още. Но това не е толкова важно, а и не ми е известно да има определени ограничения.

Така или иначе Бойко Борисов е картотекиран футболист от отбора на Витоша (Бистрица), който в момента е на 13-та позиция в Югозападната "В" група с 22 т. Само преди два дни тимът загуби домакинския си мач с Перун (Кресна) с 0:1. Точно както третият вратар на Левски и този на ЦСКА имат право да участват в класацията, така и присъствието на премиерското име не е нарушение на правилата. Или поне не беше до преди няколко дни, когато изведнъж се оказа, че името на играча на Витоша (Бистрица) е сред първите седем във временното класиране. Започнаха да се пишат шегички, смешки и хуморески, така благородни, че чак човек да се зачуди.

Вчера обаче медиите избухнаха – Бойко Борисов задминал Бербатов! В миг деликатните смешки се напълниха с кръв и започнаха да хапят яростно, защото "това вече било безобразие". Как така Бойко ще изпревари по гласове най-успелия съвременен български футболист. Само че тук ключовата дума е "по гласове", което автоматично насочва прожекторите към гласувалите. Нима класирането на премиера, който е спортяга, но определено не е олицетворение на перфектния футболист, не е най-красноречивият начин за изразяване на мнение за българския футбол?

Нека да разгледаме основните фактори, по които един средностатистически запалянко оценява положението на българския футбол.

Национално първенство

Тъй като говорим за средностатистически фен, то най-вероятно той е привърженик на грандовете от "А" група. Нито един отбор няма с какво да се похвали през изминалите няколко месеца, а най-добре представящите се футболисти в повечето случаи са чужденци. Проблеми, слаба игра и неприятни резултати – всичко това води до едно мнение – слаба година.

Европейски турнири

Всеки, интересуващ се от футбол, знае, че българските отбори сериозно се постараха да не участват в нито един европейски турнир. Изиграха по един-два мача и си отидоха по живо, по здраво. Какво мисли фенът – провалена година.

Национален отбор

По тази тема какво ли не сме казвали вече, но "ерата Матуес" свърши с едно голямо Wunderbar! и пръст в... устата. Изводът: и на национално ниво сме зле.

Легионерите

Бербатов няма късмет, не го пускат да играе често и това му създава проблеми. Стилиян си е в постоянна форма, но пък позицията му не е толкова атрактивна и логично няма как да изпъкне. Този сезон Мартин Петров игра в 11 от 12-те мача на Болтън и отбеляза един гол, но пък още не е сигурно дали ще получи нов договор с английския тим. Николай Михайлов има осезаем напредък на вратата на Твенте и дори бе обявен за вратар на 2011 г. в Холандия. Но, честно, някой от вас представя ли си, че синът на Боби Михайлов има сили да се пребори за челното място?

След краткия поглед върху представянето на родните футболисти през последната една година излиза, че май наистина няма за кого да се гласува. И доказателство за това е не само вотът за Бойко Борисов, а и засега четвъртата позиция на футболиста Васил Лукаев от Шипка (Драгор) от "Б" областна футболна група. Кандидатурата на Лукаев вече веднъж беше изтрита от класацията заради съмнения за неправомерен вот, но след това бе върната, тъй като нищо нередно не бе установено. Просто едно шеговито предложение от забавния сайт Не!Засада да се гласува за Лукаев бе прието от читателите и резултатът е явен.

Цялата ситуация е един голям виц. Организаторите на Футболист на годината питат "Кой български футболист се справя най-добре?", а привържениците отговарят "Никой!". По-честен отговор от това едва ли можем да искаме. И дали наградата ще вземе популярният Бойко Борисов или неизвестният Васил Лукаев, няма никакво значение. Най-добре е призът изобщо да не се връчва.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 17.01.2012 | 16:35
1 от няколко години няма никакви футболисти, камо ли такъв за годината
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ