Това ли е ключът към успешния бизнес?

22.06.2021, 10:35

Собствениците на бизнеси постоянно търсят предимство пред конкуренцията.

   
 
Това ли е ключът към успешния бизнес?
Източник: pexels.com

Собствениците на бизнеси постоянно търсят предимство пред конкуренцията. Покерът е игра на вземане на по-добри решения от противниците, което е само един от начините, по които може да помогне на предприемачите да вземат по-ефективни бизнес решения. Дали пък тази игра на карти не е ключът към успешния бизнес? Ето пет начина как покерът учи на умения, които са от основно значение в бизнес управлението.

Стратегически решения

2301376pexels.com

Покерът е стратегическа игра, в която целта на играча е да действа по такъв начин, че да увеличи максимално шансовете си за победа над противниците. Най-важното нещо, което трябва да направите, когато избирате стратегия в покера, е да определите целите си. В тази игра на карти това правило важи за всяко раздаване. 

Дали ще играете заради стойността на силната си ръка, за да блъфирате или просто се опитвате да разберете динамиката на конкуренцията, преди да решите как най-добре да играете срещу тях? Каквото и да е, избирането на цел за всяко раздаване е по-ефективен начин на игра, от безразборното лутане без крайна точка. 

По същия начин, с бизнеса, се нуждаете от цел за усилията ви. След като придобиете представа за игралното поле, т.е. за пазара, най-добрият ход е да си поставите изпълними и ясни краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели и да ги адаптирате в движение към нуждите си.

По-добри и ефективни избори

2301375pexels.com

Покерът е игра на непълна информация. Успешните покер играчи се адаптират и вземат най-добрите решения въз основа на това, което знаят и това, което могат да разберат от информацията, която имат за да попълнят липсващите парчета от "пъзела”. Същото важи и за бизнеса. 

Ако се научите как да вземате решения въз основа на непълна информация, ще станете значително по-умели бизнес лидери. "Шахматистът контролира напълно съдбата си и може да загуби само ако допусне грешки. За разлика от тях, покер играчите живеят в свят на неизвестност, където дори шампионът може да загуби от начинаещия". Този цитат е от ученият и бивш покер играч Ани Дюк, която споделя за сп. Computerworld вижданията си за приликата между покера и бизнеса. 

Вземането на по-добри, по-ефективни решения често се свежда до наличието на предварително обмислени процедури в комбинация със запазване на гъвкавостта за справяне с непредвидени ситуации. 

Разумно управление на риска

2301374pexels.com

Управляването на бизнес до голяма степен е игра на управление на риска подобно на покера. И в двете начинания трябва да решите колко от своите чипове или капитал сте готови да сложите на масата, имайки предвид възможността да ги загубите. Аналогично трябва да решите колко сте готови да рискувате за нова бизнес идея или навлизането на нов пазар. 

Простичката формула за успех в бизнеса, както и в покера, е една и съща: да намерите правилния баланс между риск и печалба. От съществено значение е да сте готови да рискувате, но също така е необходимо да знаете кога да "хвърлите картите”. Като собственик на бизнес и/или картоиграч, вашата крайна цел е да спечелите повече пари, отколкото сте имали в началото. Затова е нужна далновидност, която да ви позволи да балансирате потенциалната малка и краткосрочна победа с търпението да изчакате по-добре раздаване, което да спечели цялата игра.

Вземане на творчески (креативни) решения

2301372pexels.com

Какво изобщо означава да "вземаш творчески решения"? Далеч от изискване за диплома по изкуства, да си креативен означава да намериш правилния отговор на сложни ситуации. Понякога това означава да измислите нещо оригинално, а друг път-да комбинирате няколко решения, които са се доказали във времето. 

Точно както в покера, светът на бизнеса минава през възходи и падения. Те могат да дойдат без предупреждение и в разрез с вашите очаквания и планове. За щастие не е нужно да откривате топлата вода за да решите повечето бизнес предизвикателства, тъй като решенията или комбинация от решения са на честосрещаните бизнес предизвикателства съществуват от доста отдавна. По същия начин и с покера. Това е игра, която се основава на няколко основни стратегии, а изненадите могат да бъдат умело посрещнати, като се следват изпитаните и доказали се решения или пък като старите методи се адаптират към нови ситуации.

Умни действия под натиск

2301373pexels.com

И накрая, там където покерът може да бъде полезен за собствениците на бизнес, е да ги научи как да действат разумно под натиск. Тоест, как да работят умно, следвайки разума си и използвайки емоциите си в своя полза, вместо да бъдат водени от тях. 

В наши дни вземането на моментни решения е основно умение за управлението на един бизнес. Поради бързите темпове на онлайн комуникацията и социалните медии, малко, на пръв поглед незначително събитие може бързо да "обхване” онлайн света, независимо дали това е нещо положително или отрицателно за бизнеса. Какъвто и да е резултатът, отговорът на дадената ситуация може да издигне или разруши репутацията на бизнес или личност. С покера, особено в неговия онлайн вариант, играчите разполагат с ограничено време за вземане на решения. Научаването как това да се случи по начин, който поставя играча в най-добра позиция е едно от най-полезните умения, които можете да добиете и да приложите като собственик на бизнес.

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta