Проучване разкри, че мъжете с маски са по-привлекателни

17.01.2022, 09:00

Това го е казал някой грозен мъж...

   
 
Проучване разкри, че мъжете с маски са по-привлекателни

Проучване на изследователи от университета в Кардиф установи, че както мъжете, така и жените са по-привлекателни със защитна маска, закриваща долната половина на лицата им.

Това противоречи коренно на изследвания, проведени преди пандемията, които посочват, че медицинските маски за лице намаляват привлекателността, защото са свързани с болест или заболяване.

Искахме да проверим дали това се е променило, след като маските за лице станаха повсеместни и да разберем дали имат някакъв ефект. Нашето проучване показва, че лицата се считат за най-привлекателни, когато са покрити с медицински маски за лице. Това може да се дължи на факта, че сме свикнали здравните работници да носят сини маски и ги свързваме с хора с медицински професии - споделя проф. Майкъл Луис.

2342661

Първата част от изследването е проведено през февруари 2021 г. в Обединеното кралство. 43 жени биват помолени да оценят по скала от 1 до 10 привлекателността на изображенията на мъжки лица. Изображенията на мъжете включват следното: без маска, носещи обикновена платнена маска, синя медицинска маска за лице и държащи обикновена черна книга, покриваща зоната, която маската за лице би скрила.

2342660

Участничките в изследването посочват, че най-атрактивните образи на мъже са тези с хирургическа маска, следвани от тези с платнена. Те споделят, че първите двама изглеждат по-добре от тези без маски или чиито лица са частично закрити от книгата.

2342662

Луис казва, че други проучвания са установили, че покриването на лявата или дясната половина на лицето също кара хората да изглеждат по-привлекателни, отчасти защото мозъкът запълва липсващите празнини и преувеличава цялостното въздействие. Проведено е второ проучване, при което група мъже гледат жени с маски. Въпреки че все още не е публикувано, Луис твърди, че резултатите са приблизително същите.

2342659

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ