Антиутопията „Ф1.618“ на Теодор Ушев влиза в киносалоните на 25 ноември

12.11.2022, 12:00

Звучи обещаващо!

   
 
Антиутопията „Ф1.618“ на Теодор Ушев влиза в киносалоните на 25 ноември

След като предизвика фурор на откриването на Синелибри 2022, зрелищната приключенска антиутопия "φ1.618", пълнометражен дебют в игралното кино на световноизвестния аниматор Теодор Ушев, влиза в киносалоните в цялата страна на 25 ноември. Вече е известна основната визия – също дело на режисьора, която ще съпътства разпространението на филма. От днес зрителите могат да се насладят и на официалния трейлър на "φ1.618"! Продуценти на трейлъра са Перипетея, Мувименто и Bravo Charlie.

Непосредствено преди старта на разпространението, на 24 ноември в The Mall от 19:00 ч., ще се състои официалната национална премиера на филма със снимки на червения килим и с участието на целия екип! За медиите достъпът е безплатен само ако са заявили присъствие, за да получат покана. За най-нетърпеливите зрители филмът ще бъде излъчен още на 24 ноември в съседните зали в The Mall. Те ще имат възможност да закупят билети  и да минат по червения килим заедно с любимите си актьори.

Сценарият на "φ1.618" е дело на Владислав Тодоров - автор на романа "Пумпал", вдъхнал живот на филма; оператор е Емил Христов, а продуцент от българска страна е Орлин Руевски. В образите на Криптон и Гаргара ловко се превъплъщават Деян Донков и Мартина Апостолова, партнира им цяло съзвездие от актьори и публични фигури като Ирмена Чичикова, Владимир Люцканов, Николай Станоев, Герасим Георгиев-Геро, Васил Дуев, Китодар Тодоров, Георги Лозанов. Филмът е майсторски монтиран и изпипан до последния специален ефект, а в игралните кадри са имплементирани впечатляващи анимационни фрагменти, запазена марка на Теодор Ушев.

"φ1.618" потапя зрителя в мистериозния свят на биотитаните - микронация от безсмъртни, биологически съвършени хора. Заради растящата токсичност на планетата Земя те се готвят да я напуснат завинаги, подготвяйки за мисията кораба Пумпал. В тази страховита и завладяваща постапокалиптична реалност главните герои Гаргара и Криптон ще се опитат да преборят предизвестената развръзка и да обърнат хода на историята. Ще изживеят множество приключения в постоянна надпревара с времето и в неизбежна битка между любовта и злото, човешкото и безскрупулността. 

"φ1.618" е дързък и ироничен сюрреалистичен експеримент, едновременно брутален и нежен, сериозен и забавен, осъдителен към бездуховния свят, но и изпълнен с надежда, че спасение има. Филмът беше част от селекцията на Фестивала за ново кино в Монреал и пожъна възторжени отзиви от кинонаблюдатели и зрители, които го определиха като "фантастичен филм с потенциал да стане култов".

По думите на Рамин Ханджани "φ1.618" е "пречистващо пътешествие, което може да напомни на зрителите за главните герои от творбите на Алехандро Ходоровски, без да засяга всички екстремни елементи в тях." Според Реда Бенкула филмът на Ушев изобличава свят, устремен към своето унищожение. Ако специалните ефекти са умишлен кич, то те служат и като препратка към наследството от комунистическата епоха. Тоталитаризмът, който режисьорът заклеймява, е храна за размисъл в контекст, в който краят на света във "φ1.618" съвпада с кризата, която преживяваме в момента."

Световната премиера на "φ1.618" е на 23 ноември в рамките на фестивала "Black Night Film Festival" в Талин, Естония. (PÖFF е ежегоден филмов фестивал от А класа, който се провежда от 1997 г. насам.) От 25 ноември филмът тръгва по кината в цяла България. А преди броени дни се състоя премиерата на провокативното парче на Иво Димчев "Еротична звезда", което ще ви пренесе в "корпореалната" атмосфера на "φ1.618". В клипа са използвани кадри от филма, в който Димчев също има участие.


   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ