Какво означават червените и жълтите точки върху гумата на колата?

09.11.2022, 14:32

И ние сме се чудили!

   
 
Какво означават червените и жълтите точки върху гумата на колата?

Ако наскоро си монтирал нови гуми, то червените или жълти точки по страничната стена са напълно нормални. Ето защо са там.

Тъй като е почти невъзможно да се произведе идеално балансирана, идеално кръгла гума, производителите идентифицират всички нередности с тези точки боя. Те помагат на сервизните техници да монтират правилно и да балансират гумата. Правилно балансираните гуми и джанти са от решаващо значение за комфорта и безопасността при шофиране.

Жълтите точки показват къде гумата тежи най-малко – най-леката точка на гумата. Те трябва да е изобразена точно до клапана, който е най-тежката част.

Червените точки показват къде гумата е най-плоска - най-ниската точка на гумата. Червената точка трябва да е точно срещу най-високата аст на гумата, което обикновено се обозначава с цветна точка или прорез.

Ако една гума има жълта и червена точка, то червената точка има предимство при балансирането.

Защо са толкова важни?

Жълтите и червените точки показват несъответствия в теглото, конструкцията и структурата на гумата, което може да ги накара да вибрират при въртене. Вибриращи, небалансирани гуми могат да повлияят негативно на качеството на возене и разхода на гориво, наред с други неща. Вибриращият комплект гума/колело затруднява управлението на автомобила, особено при високи скорости. Също така може да увеличи спирачния път.

Подскачащата гума/колело губи пълен контакт с повърхността на пътя, генерирайки по-малко триене при спиране. Имай предвид, че частта от гумата, която действително докосва пътя, не е много по-голяма от дланта на ръката ти.


   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ