Георги Господинов

Източник: Север.бг
роден на 07 ян. 1968 в Ямбол,
писател, поет, литературовед, преподавател

Биография и кариера:

Георги Господинов е роден на 7 януари 1968 г. в град Ямбол. Завършва българска филология в Софийския университет "Свети Климент Охридски", а по-късно става доктор по Нова българска литература към Института за литература на БАН. Работи като литературовед в Института по литература на БАН от 1995 г. От 1998 г. до 2000 г. е хоноруван преподавател в НБУ. Редактор е в "Литературен вестник", седмичен колумнист във вестник "Дневник" и редактор за България на литературното списание "Ориент Експрес".

В творчески план Господинов е един от най-успешните български писатели след 1989 г. Автор е на стихосбирките "Лапидариум" от 1992 г., "Черешата на един народ" от 1996 г., "Писма до Гаустин" от 2003 г. и "Балади и разпади" от 2007 г. Романът му "Естествен роман", който претърпява осем издания в България, е един от най-големите успехи на твореца и е преведен на 22 езика. Сборникът му с разкази "И други истории", издаден през 2001 г., излиза във Франция, Чехия, Италия, Полша, Австрия, САЩ. Американското издание на книгата е номинирано за най-престижната световна награда в жанра "Франк О'Конър".

Съставя сборника "Аз живях социализма. 171 лични истории" от 2006 г. и е съавтор на "Инвентарна книга на социализма" от 2006 г.

С пиесата "D.J." печели годишната награда "Икар" за най-добър български драматургичен текст през 2004 г. Друга негова пиеса е "Апокалипсисът идва в 6 вечерта", с която печели "Аскеер" за най-добър драматургичен текст. Освен литературните му постижения, той има сценарии за късометражни филми, като един от последните - "Омлет", е отличен от журито на кинофестивала Sundance през 2009 г.

Други негови проекти са графичният роман "Вечната муха" от 2011 г., издаден в съавторство с Никола Тороманов, сборно издание на пиесите "Апокалипсисът идва в 6 вечерта" и "D.J." в комплект с радиопиеси, предоставени от БНР на DVD през 2011 г.

Романът му "Физика на тъгата", издаден през 2012 г., е носител на множество награди, сред които Националната литературна награда "Христо Данов", Наградата на читателите за най-продавана книга "Цветето на Хеликон", Литературната награда на София и наградата "Български роман на годината".

В личен план Георги Господинов има една дъщеря - Рая, от литературоведката Биляна Курташева.

   
 
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница