Татуираните българи: Версия "Супергероинята в медицината"

16.09.2015, 16:34

Усмихната, умна и със страхотни татуси

   
 
Татуираните българи: Версия "Супергероинята в медицината"
Източник: Христо Узунов/ Div.bg

Срещаме се с Теди в центъра на София. Хората я поглеждат с любопитство и дълго задържат погледите си върху нея. Причината? Привлекателна е и... краката ѝ са солидно татуирани. "Голяма работа!" ще си кажете вие. Новата ни героиня в рубриката "Татуираните българи" обаче има какво да ни разкаже за негативното хорско мнение, стереотипите и модата да се татуираш.

Представи се на читателите ни.

Теодора се казвам. На 26 години съм. Инженер по образование. В момента работя в болница, административна дейност изпълнявам. Занимавам се със Здравната каса.

Как попадна в този медицински център?

Ами доста случайно. От предишната ми работа, която много харесвах, съкратиха целия отдел и тъй като не мога да остана без работа, все пак трябва да се издържам по някаккъв начин и да плащам обучението си, попаднах именно там. И вече четири години съм на това място.

1384355Христо Узунов/ Div.bg

Разкажи ми за работата ти. Какви жени идват при вас?

Болницата и по-специално медицинският център е специализиран за ин витро процедури. Повечето пациенти са хора с проблеми, също така и доста бременни жени, с които се занимавам. Пиша болнични листи. Общо взето това е. Също така се занимавам със Здравна каса – доста неприятни хора.

Как пък един човек не каза, че са приятни...

(смеем се)

Защото дори самите те не знаят какво искат. Обаждат ти се веднъж, казват ти едно, след малко променят мнението си и казват съвсем друго. Преди това са те нахулили десет пъти и така. Просто трябва да имаш здрави нерви, за да контактуваш с тях и да запазиш все пак добрите отношения.

По време на работа виждат ли ти се татуировките?

Не. В болницата имам униформа, с която ходя – панталон и туника. И няма абсолютно никаква видимост. Колегите са наясно какво се крие отдолу, понеже се събличаме в една съблекалня.

Какви им бяха реакциите, когато за първи път видяха татуировките ти?

Ами доста разностранни, различни. Повечето негативни. Казвали са ми, че приличам на порно звезда (отново се смеем). Което ме навежда на въпроса откъде, по дяволите, знаят как изглеждат порно звездите...

Явно имат поглед над нещата...

Също така доста изненадващо за мен беше, когато се обърнаха към мен и ми казаха в прав текст "Ти деца няма ли да раждаш?", при което пак не видях кое е общото – татуировките, раждането и изобщо? Разбира се, има хора, които приемат, харесва им, но като цяло са доста по-малко. Гледат с едно друго око на мен.

Но предполагам, че с времето негативното отношение е изчезнало?

Да, отшумя. Просто видяха, че всъщност съм си човекът, който съм си била и преди тях.

Защо изобщо започна да се татуираш?

Ами започнах преди три години, като от доста малка знаех, че искам да имам татуировки. Така виждах себе си. И в един хубав ден моят брат, който е татуиран целият, ме заведе при Емил Сапаревски, тъй като каза, че ако се татуирам, ще бъде при него. И така в един прекрасен момент направих първата си татуировка, след нея дойде втората, третата...

1384357Христо Узунов/ Div.bg

Къде беше първата?

На лявото бедро. След това на гърба, след това дойде този голям проект на целия крак.

Докъде ще продължаваш? Имаш ли вече нови идеи?

Идеи имам много, но трябва да порасна малко за следващите. Все пак в момента работя в болница и не мога да си направя ръцете. Но един ден и това ще стане със сигурност.

Извън работата ти имала ли си някакви неприятни случки с непознати хора, които те съдят по татуировките и те гледат лошо?

Има доста такива хора. Миналата година стана така, че отидох сама на море. И когато си сам, чуваш какво се случва около теб без да искаш. Неприятните коментари винаги се чуват. Имаше доста хора, които обсъждат, коментират как те не биха си направили. Разбира се, веднага се започва да се говори, че проститутките и престъпниците имат татуировки. Веднага ти слагат едно клеймо. И общо взето трябва да си над тези неща. Все пак аз не съм ги направила за хората, така се чувствам добре. Така виждам себе си. И не ме е страх да го покажа.

А татуировките ти давали ли са повод за забавни, приятни случки?

Ами имах една колежка, която каза, че би било забавно, понеже нали сме в отделение, да се разхождам по къси гащи, за да можем да разказваме истории на децата. Аз така се шегувам с приятели, че ще стана една готина баба, която ще разказва приказки по картинки.

Смяташ ли, че татуировките могат да придадат допълнителна увереност на жената, да я накарат да се чувства по-секси? Ти усети ли се по-различна след като се татуира?

Не, в никакъв случай. По-скоро е мода хората да си правят татуировки. Било то защото някоя известна личност е направила нещо и повечето хора, тъй като нямат свое виждане за нещата, копират. Дори без да влагат някакъв смисъл. След време разбират, че те не искат всъщност това и се стремят да го махнат...

1384352Христо Узунов/ Div.bg

Забелязала съм, че според така нареченото общество татуираните жени са леки, а татуираните мъже – опасни. Мисля си, че е крайно време подобни крайни заключения да изчезнат. Ти как си обясняваш, че и до ден днешен, въпреки че се сменят поколенията и татуировките стават все по-нормално нещо, съществуват подобен тип клишета?

Според мен това се случва в България. В чужбина като че ли хората са по-отворени. Приемат ги нещата. И за тях не е нещо ненормално да видят такъв човек. И не съдят за него по това как изглежда. Забелязала съм, че хората в България се чувстват като доста отворени към новите идеи, но всъщност се оказва, че са консервативни и са коне с капаци. Обичат да са едно цяло със стадото. Ако си по-различен от стадото, вече ти си лошият, гадният.

Но иначе харесваме всичко ново...

(смеем се)

Да, иначе сме много възприемчиви, отворени към нови идеи, но всъщност реалността не е такава.

С риск да се повторим – кой според теб е най-големият мит за много татуираните хора?

Може би точно това, че са престъпници.

Естествено знаеш, че в началото на октомври ще има TATTOO FEST SOFIA 2014. По какъв начин влияят такъв тип събития, специално фестът за татуировки? Популяризират ли този тип култура или всичко си остава капсулирано?

Според мен има и хора, на които им е интересно – отиват, виждат. Не е задължително да си татуиран, за да отидеш на този фест, въпреки че повечето хора не го възприемат по този начин. Но може би като че ли наистина си остава затворен кръг. Просто имаш татуировка – отиваш, нямаш татуировка – казваш си "какво да им гледам на тези "изроди?" (смее се).

За финал ще те помоля да довършиш изречението: "Фактът, че съм татуирана не означава, че..."

Че имам супер сили.

1384354Христо Узунов/ Div.bg

МАЙСТОР-ГОТВАЧ АБИТУРИЕНТКА-СТУДЕНТКА ЖЕНАТА В СВЕТА НА ДЕЦАТА ЕКСПЕРТ СЪБИРАНИЯ ММА БОЕЦ МАРКЕТИНГОВА МАДАМА ЕНЕРГИЙНА МАЦКА БАНКЕР МНОГОФУНКЦИОНАЛЕН БАНКЕРКА ДАМАТА В РЕКЛАМАТА ФИЛОСОФ IT СПЕЦИАЛИСТ

Ако и вие сте притежатели на много татуировки или познавате "нашарени" хора, подходящи за рубриката ни "Татуираните българи", свържете се с нас във Facebook страницата на Div.bg или на contact@div.bg.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta