Татуираните българи: Версия "Експерт събирания"

26.07.2013, 12:52

Запленен от Азия, сериозен и съвсем, съвсем нормален

   
 
Татуираните българи: Версия "Експерт събирания"
Източник: Христо Узунов/ Div.bg

Срещата ни с Филип е първата по рода си, защото ни го препоръча наша читателка (съответно негова колежка). Ние, разбира се, веднага се съгласихме и по-късно стана ясно, че изобщо не сме сбъркали. Представяме ви новия гост в рубриката "Татуираните българи", чиято професия звучи сложно, но всъщност е доста ясна.

Представи се на нашите читатели – как се казваш и какво работиш?

Казвам се Филип Лазаров. Работя като "Експерт събиране на вземания" от две години почти. На 25 години съм.

Аз понеже съм малко "боса" в тази сфера, ще ми обясниш ли точно в какво се изразява работата ти? Какво ще рече "Експерт събиране на вземания"?

Ще рече да насочиш човек, който има проблем и явно не може да го реши сам, не може да прецени, не може да се справи. Това е при някои хора. При други – да им припомниш, че те сами са решили да се възползват от една или друга кредитна услуга и в крайна сметка, след като са я използвали, трябва да я върнат. Определено не е така, както го дават по телевизията – някакви хора да крещят на други хора. Има ги и такива, но те са единици. Може би хората са преднамерени и реагират първосигнално. Все пак това е нещо, което си използвал, и като всяко друго подобно нещо – ток, вода – трябва да си го платиш. Независимо, че на теб може да ти се струва, че не е важно. В крайна сметка си се съгласил с тези условия. Ако не ти харесва, има варианти, от които можеш да се възползваш. Ако и те не ти харесват, вече това става твое задължение. Ти трябва да си намериш начин, никой друг не е длъжен.

Колегите ти как възприемат татуировките ти?

Нормално. Не гледат с някакво по-различно око. Винаги в първия момент като се види човек с татуировки, се реагира много така бурно. Пита се какво е това, какво е онова? То вече толкова много хора имат татуировки, дали с някакъв смисъл, дали без. Дали защото са видяли нещо по телевизията, или просто супер много ги е изкефило да имат сърчице... (тук всички се смеем) Колегите ми определено регират нормално.

991579Христо Узунов/ Div.bg

Кога започна да се рисуваш?

Първата си я направих, когато бях още в училище. Преди може би девет години, като съм бил 15-16-годишен. Нещо такова.

И какво си направи?

Едно йероглифче – дракон. Аз много се кефя на азиатската култура. Тези хора са супер спокойни, сдържани. Няма го това нещо, което при нас го има. А и преди това съм тренирал бойни изкуства дълго време.

Какво си тренирал?

Две години и половина съм тренирал карате и кикбокс, преди това две години и половина таекуон-до. И оттам може би още повече се запалих по азиатската култура.

991571Христо Узунов/ Div.bg

А как реагираха близките ти, когато започна да се татуираш?

Никак. Аз от малък, още от дете съм ходил с лепенки по ръцете - имаше едно време едни кроасани с едни лепенки. Прие се нормално. Даже преди известно време си говорех с майка ми точно на тази тема. Вече дори и самият аз като се погледна не мога да се възприема без тях. Близките ми не реагираха по лош начин.

Имаш ли усещането, че все още в България татуираните хора се гледат малко по-така, с едно наум?

Да, определено има такъв момент, но все пак зависи и от средата. Например в работната среда ти трябва да си прецениш кога и как на работа да отидеш с дълъг ръкав и да не те зяпат като някакво плашило. И кога можеш да си позволиш да покажеш татуировките си. Например, когато отидеш на интервю за работа и си по фланелка, а ръцете ти са до китките изрисувани, няма да те приемат насериозно. Не знам, може би такава ни е нагласата. Може би все още е в сила това, че по дрехите те посрещат. Обаче напоследък май по тях те и изпращат.

Действително и до днес много хора, например на интервю за работа, няма да ти обърнат внимание и няма да те вземат насериозно, ако видят, че си много татуиран...

Да, а и това значи, че определено няма да съм сред хората, които биха взели на първо място.

Да де, но защо? Защо това, че си решил да се татуираш, означава, че не можеш да работиш добре и не може да се разчита на теб?

Фирмата преценява, че ти създаваш лож имидж на компанията. Преценяват, че не е подходящо.

Какво трябва да се случи, за да започнат да изчезват такъв тип предразсъдъци? Дори да не е само когато говорим за работа.

Като цяло, ако изглеждаш малко по-различно от калъпа, който се вижда по улицата, някак си те поглеждат накриво. Просто трябва ние самите да променим начина, по който виждаме нещата. Ние, българите, така или иначе сме доста затворено общество. Никога не ни е угодно, все някой ни е виновен, все не сме доволни. Просто самите ние трябва да се променим, не само за татуировките, но и като цяло.

991574Христо Узунов/ Div.bg

Ти имал ли си някакви неприятни преживявания заради татуировките ти, да ти е станало по някакъв начин кофти?

Последното гадно нещо беше, когато бях на някакъв контролен преглед и ме гледаха като една торба с болести. Като започнеш от хепатит, СПИН и всякакви други неща. Отидох за нещо супер просто, а ми се каза "Ти знаеш ли какво си правиш, какво си причиняваш, колко неща можеш да хванеш...". В живота могат да ни се случат много неприятни неща, да, факт. Но и във всяко нещо има доза премерен риск. Иначе не съм имал проблеми.

991575Христо Узунов/ Div.bgКоя е най-голямата грешка, която могат да допуснат хората, които сега започват да се татуират?

Първо трябва хубаво да го обмислят, защото татуировката не е обица, не е пиърсинг, не е нещо, което можеш да свалиш, не е дреха, която да си купиш, защото ти харесва в началото, а после не ти харесва и да я хвърлиш. Затова е хубаво първо да помислиш какво искаш. Не е задължително, както всеки казва, да има някакъв дълбок смисъл, да е посветено на майката, на бабата, на дядото. Ако няма някакъв определен смисъл, то поне трябва да те повика, да усетиш, че това е твоето нещо, а не защото си го видял на някого, на
него му е стояло хубаво и си решил, че и на теб ще ти стои хубаво. Не казвам непременно, че никой не трябва да си прави татуировка, каквато е видял на друг човек. Трябва да прецени за себе си. Аз лично не харесвам този подход. Хората не трябва да взимат прибързани решения относно татуировките и когато са по-млади, да не си татуират твърде големи неща на твърде показно място, защото после определено ще съжаляват.

И най-много да се опитат да го покрият с нещо.

Да, гледам много млади момчета и момичета, които са се татуирали на много показни места. Ако тръгнат да работят нещо по-сериозно, дори не тук, а в чужбина, биха имали проблем. Защото там определено държат на това нещо. Там логиката е – имай си татуировките, но нека те са си за теб, нека другите да не ги виждат.

Какви НЕ са татуираните хора?

Татуираните хора не са хванати от улицата, с лоши навици, едва ли не глупави и т.н. Те са си нормални хора като всеки един. Дали имат татуировки, или не, не трябва да бъде признак за нещо. Това е личен избор. Някъде прочетох статия за американските президенти, които са имали татуировки и колко много хора на такива важни постове са татуирани. На тях по никакъв начин не им е повлияло на изборите, които са правили, а знаем, че те са взимали много важни решения и са правили големи неща. Татуировката не те прави нито повече мъж, нито момичетата ги прави по-сексапилни. Татуираните хора не са пропадналите хора, които всички си представят. Аз не се чувствам пропаднал, нито мисля, че приятелите ми, които имат татуировки, са пропаднали. Напротив – те са си нормални хора.

ММА БОЕЦ   МАРКЕТИНГОВА МАДАМА  ЕНЕРГИЙНА МАЦКА БАНКЕР  МНОГОФУНКЦИОНАЛЕН  

БАНКЕРКА   ДАМАТА В РЕКЛАМАТА  ФИЛОСОФ  IT СПЕЦИАЛИСТ

Ако и вие сте притежатели на много татуировки или познавате "нашарени" хора, подходящи за рубриката ни "Татуираните българи", свържете се с нас във Facebook страницата на Div.bg или на contact@div.bg.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 21
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от карибска пиратка | 13.08.2013 | 13:06
21 Пичът има много яки татуировки
от pushit realgood | 31.07.2013 | 12:29
20 Пххххх, не ми харесат!
от Georgi Hristov | 31.07.2013 | 12:18
19 Не мисля, че вече има така стигма над татуираните хора.
от Анита Кралева | 31.07.2013 | 12:08
18 готини са му татусите!
от pushit realgood | 30.07.2013 | 15:14
17 готино! не трябва да се притесняват да се изразят чрез татуси!
от Georgi Hristov | 30.07.2013 | 15:04
16 Само левият ръкав ми хареса!
от Анита Кралева | 30.07.2013 | 14:54
15 Много готино момче!
от petar banchev | 29.07.2013 | 11:52
14 не съм фен
от траян тодоров | 29.07.2013 | 11:44
13 шарения
от Lilith Lilith | 27.07.2013 | 01:07
12 Да живее свободата на словото и безграничната простотия,която може да изсипе един ограничен и безкрайно недоволен от всички,освен от себе си,човек...Не става дума за хората,които просто изказват мнение а за тези,които без да си дават сметка какво говорят,си пишат каквото им влезе под лявата ръка на клавиатурата и то не защото са много смели и отворени а защото си стоят вкъщи и си ненавиждат който им е пред погледа,без даже да знаят защо.Ако някой смята,че може да има мнение за друг човек според това каква му е прическата,какви са му обувките или дали има татуировки и обеци,тогава този коментар е специално за него.Поздравявам го и за всичката спестена енергия от по-малко мозъчна дейност,която е успял да запази за текста на някоя сълзлива чалга например и за това,че е съумял да не си дава зор,което определено добавя някоя друга годинка живот повече-браво! И така ето,че всичко,което един такъв индивид притежава като качества му дава право да "съди" някой защото така му е кеф и покритието на "присъдата" се изчерпва до там. Имам татуировки и смятам да си направя още-шарени,черно-бели даже червени и розови ако реша,защото това е моето тяло и никой освен мен няма право да ме "съди" за това ми решение,но никой не е длъжен да ме харесва и аз никой не задължавам.И никоя от моите татуировки не е направена с цел да се превърна в ходеща атракция и да ме зяпат по улиците все едно съм от друга планета(хора,изключително некултурно е)те не са за другите а само и единствено за мен и защото така искам. Филип е супер,не само защото има татуировки. Това е моят коментар по темата.
от stiljn stojnov | 26.07.2013 | 20:54
11 Отговор на коментар #3 от Батко съссладко : Аз също, защото не харесвам татуировките.
от stiljn stojnov | 26.07.2013 | 20:53
10 Прекалено се е нашарил.
от Svilen Marinov | 26.07.2013 | 17:38
9 Много свеж тип.
от petar dimitrov | 26.07.2013 | 15:31
8 Не съм от любителите на татуси, но признавам че някой са готини.
от Моника Катева | 26.07.2013 | 14:00
7 Яки са татуировките :)
от Любомир Петков | 26.07.2013 | 13:45
6 По принцип не си падам по татуировките, още повече по цветните такива, не мога да възприема такива рисунки по тялото, може би само ако е черна и да е една, а не 100.
от Sasho Hristov | 26.07.2013 | 13:43
5 Добри са му татусите на младежа. Смело се рисува, ей такива хора харесвам.
от Миро Т | 26.07.2013 | 13:35
4 Горе-долу бива.
от Батко съссладко | 26.07.2013 | 13:35
3 Чак така не бих се татуирал :).
от властен олигарх | 26.07.2013 | 13:35
2 Цветни татуировки не харесвам.
от Средновековен Рицар | 26.07.2013 | 13:35
1 Има нещо което не ми харесва в него.
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta