Мъжкото ръкостискане

30.08.2011, 14:26

   
 
Мъжкото ръкостискане

Ръкостискането е един от най-мъжките жестове, който засилва ефекта на нещо също толкова важно като мъжката дума. Ръкостискането е и един от първите показатели за това дали ще си допаднем с един човек, с когото се срещаме за първи път или с когото работим. Ние считаме, че всеки мъж трябва да знае кои са най-важните принципи на този жест, затова ще се вслушаме в съветите на The Art Of Manliness по въпроса с надеждата, че не сме се издънили на срещата с шефа онзи ден като сме му стиснали ръката прекалено силно. Упс!

Контакт с очите

Когато се ръкуваме с някой трябва погледите ни да бъдат на една линия. Гледайте човека право в очите и се усмихнете приветливо. Не гледайте през прозореца, петното на ризата си или обувките си. Контактът с очите е свидетелство за това, че обръщате внимание на човека срещу вас.

Тънкости на ръкостискането

Не подавайте ръката си вяло или с разтворени пръсти, това няма да направи добро впечатление на човека, с когото се ръкувате. Но не стискайте и твърде силно. Целта все пак не е да му счупите ръката. Също така не е препоръчително ръкостискането, при което едва подавате пръстите си сякаш се страхувате, че другият човек ще ви зарази с нещо. Недейте да сграбчвате ръка му сякаш сте граблива птица. Грижете се и за хигиената на ръцете си преди да се здрависате с някого. Ръцете ви трябва да са чисти, ноктите ви да са добре поддържани, дланите ви да не са потни или да ги изтриете в панталона си точно преди да се ръкувате с човека. Самото ръкостискане трябва да бъде уверено, не твърде силно и няма нужда да клатите ръката си конвулсивно, колкото и да сте емоционални или нервни.

Здрависването не е само поздрав и не е проста формалност. Ако се прави по правилния начин, то вдъхва на събеседника ви увереност и е признак за вашето добро възпитание и професионализъм. Имайте предвид, че понякога едно ръкостискане може да реши съдбата на кариерата ви.  

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ