Жозефин Баан: Искам да провокирам българите, искам да реагират

11.11.2014, 18:33

Разговор с една млада холандка, която реши да прави изкуство в Пловдив

   
 
Жозефин Баан: Искам да провокирам българите, искам да реагират
Източник: Josephine Baan

На 8 и 9 ноември Жозефин Баан нахлу в Пловдив и постави специален билборд, гласящ "From London With Love" ("От Лондон с любов" бел. пр.). Защо го направи? Какво значи това? И как така една млада и красива холандка се оказва у нас с билборд "под ръка" ще разберете от интервюто ни с нея.

--------------------------------------------

Здравей, Жозефин. Разкажи ни всичко за себе си. Коя си ти?

Откъде да започна? На 27 години съм. Родена съм във Великобритания, родителите ми са холандци. Цял живот пътувам много. Живяла съм във Великобритания, Холандия, Уганда, Южна Африка и Унгария, но най-силно съм свързана с Холандия и чувствам тази страна като свой дом. Завърших "Изящни изкуства" в Ротердам и миналата година дойдох в Лондон, за да уча магистратура. Завършвам я през септември 2015 г. Като артист се интересувам от социални въпроси, подлагам под съмнение нормите, стандартизирани от обществото, провокирам, опитвам се да предизвиквам критично мислене и да бъда активна в позитивна посока. В работата ми важно е и чувството за хумор. Иска ми се да мога да разсмивам хората и едновременно с това да ги провокирам.

1433409Josephine Baan

На 8 и 9 ноември беше в България за твоя нов арт проект. Кажи ни защо го започна и каква е целта ти?

Ами миналия септември пътувах до България за първи път и беше чудесно. Беше необходима промяна от забързания живот в Лондон. Разбрах, че страната ви е много гостоприемна, различна и приятна. Докато пътувах забелязах много неща, както от социална, така и от политическа гледна точка, но и подробности, които не можех да разбера. Една от тях е количеството билбордове, които си имате в България - много са! Досега не бях виждала толкова много на едно място и това ми се стори адски любопитно. Тогава ми дойде идеята и аз да направя един билборд.

През последната година работя с плакати, но ги позиционирам основно в Лондон и на една изложба в Шанхай. В Лондон разпространявах постерите като ги разлепях по различни стени и ги пусках в пощенските кутии. Върху плакатите имаше различни текстове, понякога въпроси, игри на думи или просто някакви заявления. Никога не сложих името си до тях. Харесва ми идеята за изкуството като намеса в ежедневието на хората, а не просто като продукция, стояща в музеите и галериите. Това, което се опитвам да направя, е да предизвикам реакция, независимо дали позитивна или негативна. Ако текстовете ми ви накарат да реагирате по някакъв начин, значи са проработили.

Между България и Великобритания напоследък има доста напрежение, както и в Европейския съюз като цяло. Тексът на билборда гласи "From London With Love" ("От Лондон с любов" бел.пр.). От една страна това е лично съобщение от мен към вашата държава, като огромна пощенска картичка. От друга е социален коментар, заявление, отнасящо се точно до споменатото напрежение. Изваждайки го и поставяйки го на такова публично място, се опитвам да обърна внимание на проблема и, надявам се, да провокирам някакво продуктивно раздвижване.

Защо избра Пловдив?

Разбрах, че Пловдив е европейска столица на културата за 2019 г., така че ми се стори логично да е там.

1433410Josephine Baan

Възможно ли е такъв проект да бъде направен в Холандия или в Лондон например?

Има много причини да се случва в България. Смятам, че билбордът, поставен в България от артист, който работи в Лондон, е един вид лично послание.

И в крайна сметка трудно ли е да се осъществи такъв тип арт проект на територията на България?

Не, не беше много трудно. Много българи ми помогнаха. Предизвика голям интерес, всъщност всички се държаха много гостоприемно и улесняваха работата ми. Все още обаче не знам дали работата ми достига до българите. Досегашните реакции са смесени.

Кой ти помага в това, което правиш?

За момента работя сама, но много разчитам и на помощ от приятелим, както от практическа гледна точка, така и чрез разговори и споделяне на мнения.

1433408Josephine Baan

Жозефин, какво те вдъхновява?

Най-много се вдъхновявам от хората и способността им да мислят, да създават, да са критични и да променят нещата по по-добър, проактивен начин, а не да са апатични и деструктивни. Лично за мен създаването на изкуство е намиране на смисъла на живота, разкриване на визуална карта в главата ми. Обичам да се срещам с хората, да разговарям с тях, затова и се опитвам да достигна до по-широка публика, а не само до посетителите в музеите. Предизвиквайки хората в ежедневието им, се надявам да създавам за тях кратък момент, като искра, който да запомнят. Може би всичко, което правя, води до някакво обмисляне, задаване на въпроси, може би някои го намират за смешно, а други за дразнещо. При всяко положение се надявам изкуството ми да предизвика нещо, което може да повлия на един човек по някакъв начин.

Смяташ ли, че изкуството успява по някакъв начин да промени света, в който живеем?

Не съм сигурна, че изкуството може да промени света, но вярвам, че може да има някакво влияние, малко или голямо. Вярвам най-вече във функцията на изкуството да показва нещата по различен начин, да посочва нещо, което вероятно хората не са забелязали преди това или да разкрива даден проблем в една съвсем различна светлина. В този смисъл смятам, че изкуството има силата да провокира дискусии и критично мислене за конкретни въпроси. Арт дейността е и в голяма степен отражение на съвремието.

Каква е първата ти асоциация, когато чуеш името "България"?

Успях да опозная България и разбрах, че е много интересна страна с дълга културна история и даваща много възможности. Лично аз изпитвам само положителни чувства към вашата държава и знам, че не съм единствената.

Проектът на Жозефин Баан ще бъде активен две седмици. Можете да го видите на ъгъла на булевардите "Христо Ботев" и "Източен" в Пловдив и да изразите мнението си за него без никакви скрупули във Facebook страницата или в страницата на проекта в Twitter. Бъдете активни и кажете какво мислите смело!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta