Тестваме Мосин-Наган! Безсмъртната трилинейна винтовка!

04.04.2017, 14:15

За цялата история на оръжията има само няколко екземпляра "живи легенди"

   
 
Тестваме Мосин-Наган! Безсмъртната трилинейна винтовка!

За цялата история на оръжейната индустрия има само няколко екземпляра, които получават стута на "живи легенди".

За да тестваме тази невероятна винтовка ще отидем отново при лудия маниак от DemolitionRanch. Днес Мат ще тества това легендарно оръжие по начин, който само той може да го направи.

Мат вече ни показа: какво става  с хибрид между хладно и огнестрелно оръжие, какво ще се случи с трасиращи патрони в микровълнова фурна и от кои куршуми ще те спаси балестичната маска на специалните части.

Сега малко история за Мосин-Наган:

"Изхождайки от опита на Руско-турската война, в която руските войници са въоръжени с еднозарядна винтовка Бердана, а турските войници – с многозарядни винтовки Уинчестър, Главното артилерийско управление на Русия през 1882 година поставя задачата да се разработи многозарядна винтовка магазинен тип. След неуспеха в модифицирането на винтовката тип Бердана, се създава специална комисия по проверка на магазинните винтовки с цел да се изпитат различните конструкции винтовки, например системата Маузер, системата Ли-Метфорд, системата Лебел. През 1898 г. младият капитан Сергей Иванович Мосин предлага трилинейна винтовка. Едновременно с това белгиецът Леон Наган предлага винтовка с 3,5 линейна конструкция.

На първия етап от изпитванията винтовката на Наган има предимство. По-късно обаче, след нови многостранни изпитвания, комисията взема компромисно решение: на въоръжение се приема винтовка, разработена на основа на конструкцията на Мосин, но със съществени изменения и допълнения.

 Пушката се характеризира с просто устройство и лесно обслужване. Отличава се с изключително здрава конструкция и безотказност. Пехотният вариант е дълъг 1230 мм. Има снемаем ъглест щик, който се поставя с помощта на щикова тръба. Този тип щикове са нанасяли големи поражения. Теглото на пушката без щика е 4 кг. Щикът тежи 0,5 кг. и е с дължина на острието 430 мм. Цевта е 730 мм, осигурява начална скорост на куршума 865 м/с и висока дулна енергия над 4 000 Джаула. Прицелната далекобойност е 2 000 м. Ефективната стрелба е до 800 м. Скорострелността на пушката е 10 изстр./мин. Използваният патрон е 7,62х54R обр."

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ