За Mercedes-Benz с любов!  15 Виж всички снимки

15.09.2011, 13:43

   
 

Във Франкфурт вече се оформи нажежена атмосфера от много пърхащи коне, неориентиран адреналин и все по-малко аромат на бензин. Правилно сте се досетили – автомобилното изложение в града вече e факт.

Споделихме ви за едни от най-добрите концептуални автомобили, които вече са паркирани на щандовете на компаниите им производител. Отбелязахме четирите автомобила, които най-сериозно ни упътиха към бъдещето, отделихме внимание и на "по-скромните" идеи на Jaguar и Volvo, но сега е моментът, в който ще засвидетелстваме уважението си към създателя на автомобила и любовта си към творенията на компанията, носеща неговото име.

Mercedes-Benz е легенда, икона, революция, първенец. Субективно, но факт.

Точно преди 125 години се ражда не само един от най-важните гиганти в автомобилната история, но и автомобилът като цяло. Невероятно е да проследиш как от обикновена, привидно приличаща на каруца четириколка, автомобилът като цяло еволюира до извънземните машини, на които сме свидетели сега. А Mercedes-Benz си остава онази специална икона, която носи тежкия кръст на ДНК-то си и няма право на никакви грешки. За щастие философията на Бенц е достатъчно силна, че да изведе компанията до 21 век и да поддържа позицията ѝ вече 125 години.

Дитер Зетче и огромният екип под него разбират това и с мисълта за бъдеще, основано на тази вековна история, създадоха концепцията F125. За мен това е Future 125, а за обективното ни Div-око е най-новият концептуален автомобил на Mercedes-Benz.

Вчера с грандиозно откриване на щанда, F125 бавно завъртя четирите си мощни колела и паркира в центъра на специалната въртяща се площадка на сцената. Ентусиазираните води на 3D водопадите, които бяха перфектният фон за представянето, засилваха адреналина и емоционалната обремененост на главния герой. Двете врати на сребристия седан се отвориха нагоре и F125 сякаш полетя...

Няма друг автомобил, който да ме накара да говоря за него с толкова патос. Но ако това е начинът, по който се чете поезията, то и това е начинът, по който се коментира такова творение.

Поезия е всяка една извивка в тялото на Mercedes F125, чиято дължина е 5м и достойно защитава славата на линията S-class. И за разлика от сегашния седан в серията (S400), F125 тежи с 40% по-малко, благодарение на съвременната му конструкция от карбон, специални алуминиеви сплави и подсилена стомана.

Поетичен е и изразът ми на слабост към мощността от 231к.с., ускорението от 0 до 100км/ч. само за 4.9 секунди и максималната скорост от 220км/ч. При това постигнати от хибридна система, която се грижи за околната среда чрез компонентите си от двигател с горивни клетки, 4 електромотора (при 4-те колела) и литиево-сярна батерия. Но тук е намесен и водородът като захранващ елемент, като с едно зареждане F125 може да измине 1000км., преди да премине към f-cell горивото.

Конкуренция на Петрарка ще откриете и тук:

F125 следва движенията на водача и реагира спрямо тях. Интерактивната система за контрол над автомобила отчита всеки допир, звук и жест, за да превърне досега с него в истинско удоволствие. Само едно докосване на контролния диспей и водачът е информиран за всичко, случващо се в автомобила. Само една команда и желанието се превръща в реалност. Само един жест и вратите се отварят... Към бъдещето, което, за наше съжаление, ще видим след 25 години. 

 

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ