До какво може да доведе липсата на баланс в гумите на колата

14.11.2022, 14:00

До нищо хубаво!

   
 
До какво може да доведе липсата на баланс в гумите на колата

Наскоро си поговорихме за червените и жълтите точки, които се изобразяват върху гумите и индикират нередности в баланса. Освен, че показват на автомонтьорите върху какво трябва да поработят, те ни напомнят колко важно е една гума да бъде правилно балансирана. В противен случай щофиранет0 може да бъде доста неприятно и дори опасно.

Как се постига той?

Балансирането идентифицира мястото(ата), където трябва да се поставят тежести, за да се елиминират вибрациите и да се помогне на гумите да се въртят гладко. Извънбалансираните гуми могат да допринесат за негативно влияние върху износването на протектора и съкращават живота на гумата. Извънбалансираните гуми също могат да причинят преждевременна повреда на компонентите на окачването.

Двата най-често срещани типа балансиране на гумите са динамично и съвпадащо. По време на динамичното балансиране се добавят тежести, за да се противодейства на дисбаланса, който води до подскачане на гумата. То съвпада с най-ниската и най-виоката точкана гумата, осигурявайки гладко возене.

Гумите са скъпи. Когато монтираш и балансираш новите си гуми, попитай специалиста по монтаж на гуми какво следва, ако твоите нямат маркировки.

Какво кара една гума да излезе от баланс?

Гумите стават небалансирани, когато теглото около тях не е равномерно разпределено. Ето някои възможни причини:

  • Сглобката става по-лека с износването на гумите.
  • Гумите са прекалено или недостатъчно напомпани.
  • Неправилното подравняване води до необичайно износване на гумата.
  • Тежестта на колелото е паднала.
  • Неправилен ремонт.
  • Смяна на спукан вентил на клапана.
  • Студени сутрини.
  • Колата е стояла на едно място твърде дълго.
  • Гумата е повредена от удар в дупка или отскачане в бордюр.

За да удължиш живота на гумите и да изравниш износването, проверявай налягането в гумите и завъртай джантите на всеки 8 000 до 12 000 км. Въпреки това, ако забележиш вибрации по време на шофиране, ще трябва да се обърнеш към професионалист.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ