Защо помним толкова трудно детайли?

17.04.2018, 18:00

Ето защо е толкова трудно да запомните подробности от сериали, които гледате

   
 
Защо помним толкова трудно детайли?
Източник: Short list

Не си спомняме много от прочетените или гледаните неща, зашото имаме достъп до голямо количество информация, която се опитваме да поемем и обработим ежедневно.

Изследване в университета в Мелбърн установи, че зрители,които гледат много епизоди на един сериал наведнъж, запомнят много по-малко за в дългосрочен план, отколкото хората, които са гледали един епизод на ден или един епизод седмично.

На участниците се показа серията "Студената война" от поредицата BBC за 2014 г. -Тези, които гледали най-малко епизоди за най-дълъг период от време, си спомняли най-много детайли.

Защо имаме проблеми със спомените си? Има нещо, известно като "забравящата крива", което е също така добра идея, както учените имат за това как спомените за дадено събитие (или телевизионно шоу) се влошават с времето, ако не са достъпни - спомняйки си седмичното шоу във времето между епизодите може да засили и консолидира тези спомени.

Изследването го сравнява с практиката, която има смисъл - прекарайте един следобед в изучаване на пиано и ще имате резултати, по-добри колкото някой, който има шест часа едночасови уроци седмично. Гледайте цял сезон на Game of Thrones наведнъж и това е и ще объркате детайлите за епизодите. Гледайте го, докато се излъчва, и прекарайте спокойната седмица в мислене за епизода, който сте гледали като си го припомняте пак и пак.

Същото е и при книгите. Книгите, през които бързо преминавате, са по-лесни за забравяне от тези, които четете в продължение на няколко месеца. Съществува и по-общ начин, по който спомените ни се променят.

Припомнянето на паметта, където хората могат да погълнат огромни потоци от съвършена информация, е безспорно по-маловажно в съвременния свят, отколкото преди това, тъй като сега имаме достъп до неописуемо количество информация по всяко време. Знаем, че не е нужно да си спомняме всеки детайл от заговор или името на всеки малък характер, така че не го правим. Външния твърд диск на паметта ви става по-важен, спомняйки си каква е информацията и къде е и как да я намерите.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta