8 мрачни погранични стени, разделящи света надве

16.10.2014, 13:08

Стена от омраза

   
 
8 мрачни погранични стени, разделящи света надве

Берлинската стена бе разрушена преди 25 години, но и до днес навсякъде по света продължават да се строят прегради, разделящи народите от мира и разбирателството. Ужасяващите им сенки надвисват от двете страни на държавните граници и напомнят за омразата, която все още владее душите на управниците. Представяме ви 8 от най-мрачните разделителни стени.

1413496

Разделителната бариера и зелената линия в Кипър

Двете съоръжения отделят турската от гръцката част на средиземноморския остров. Създадена през 1964 г. разделителната бариера е под контрола на ООН, а през 2003 г. е разрешено свободното преминаване на хора през нея.

1413498

Границата между Египет и ивицата Газа

11-километровата стена, разделяща Египет от ивицата Газа, е построена от фараоните през 2009 г., за да възпира нелегалния обмен на оръжия, взривни вещества и терористи. Групировката "ХАМАС" нарича съоръжението "Стената на смъртта", страхувайки се, че тя ще допринесе до засилване на блокадата. Въпреки това, от египетска страна планират изграждането на още една стена, която да огради синайския град Ел Ариш - средище на терористични екстремистки групировки.

1413500

Бариерата между Ирак и Кувейт

Издигната е по инициатива на ООН през 1991 г. след войната в залива. Бариерата е сдължина от 193 км и представлява сложно съоръжение от ровове и заграждения, по които тече ток.

1413499

Границата между Малайзия и Тайланд

Границата между двете държави се простира на 505 км от Малайския пролив до Сиамския залив и е орегулирана през 1909 г. През 1991 г. Малайзия обявява намеренията си да построят 96-километрова стена, под предлог, че ще борят престъпността. Истината е, че двете държави водят продължителни спорове за територия и права за риболов. През 2007 и 2013 г. правителствата на Тайланд и Малайзия строят съвместно още две стени по общата си граница.

1413495

Бариерата между Саудитска Арабия и Йемен

През 2004 г. след изостряне на отношенията между Йемен и Саудитска Арабия, ръководството на втората държава взема решение за построяването на стена, разделяща двете страни. Проектът възлиза на сумата от 9 милиона долара и включва пълно видео наблюдение на границата и разнородни електронни датчици, вградени в бетоновата преграда, а строителството му продължава до 2013 г. Днес дължината на бетонираната граница е 1799 км.

1413502

Великата мароканска стена

Тази монументална преграда е с дължина от 2575 км. и пресича цялата пустиня Сахара. Построена е през 1980 г,. за да предпазва южната граница на кралство Мароко от Сахарското национално-освободително движение. Тъй като стената разделя сахарските военни и бежанци от семействата им, а също така нанася вреда на местните номади, съоръжението е наречено "Стена на позора".

1413497

Границата между Мексико и САЩ

За да прекрати нелегалната емиграция и контрабандата от Мексико към САЩ, американското правителство издига погранична стена. Първите секции се появяват през 1991 г. а освен тях неприкосновеността на границата се гарантира и от система от камери, радари и сензори, разположени по протежението ѝ.

1413501

Бариерата между Израел и Западния бряг на река Йордан

Разделителна бариера между Израел и Западния бряг на р. Йордан е сложно съоръжение от осемметрови бетонни стени, ровове и изкопи. Буферните зони са широки 60 метра. Израелското правителство одобрява строителството на стената през 2002 г. 85% от нея е върху окупирана палестинска земя.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta