Хайде да си го кажем честно - няма човек на тази планета, който да не е изпускал ароматни пари през задния двор. Да не говорим, че на болшинството газификатори този процес им носи не просто облекчение, но и наслада. Изпускането на газове, освен че е един напълно естествен природен процес, от който няма защо да се срамуваме, е и направен по такъв начин, че няма как да не доведе до забавни ситуации. А смехът, както знаем, е здраве или иначе казано, който пърпори - не мърмори! Ето ви малко нАучни факти за тази газообразна благина...
1. Средно една изхвърлена в атмосферата емисия отработени газове съдържа:
59% азот
21% водород
9% въглероден двуокис
7% метан
4% кислород
По-малко от 1 процент от компонентите са причината за специфичната миризма, разнасяща се из въздуха.
2. Температурата на газовете в момента на изстрелването е 36,9 градуса по Целзий.
3. Началната скорост на евакуиращите се газове е около 3 м/сек.
4. Средностатистически за ден един човек произвежда около половин литър газове.
5. Жените пърпорят точно толкова, колкото и мъжете!
6. Газът, отговорен за благовонието на пръцункането, съвсем тематично се нарича сероводород. Колкото повече продукти, които съдържат сяра, си похапвате (сирене, лук, фасул, яйца), толкова по-силен ефект ще предизвика вашето газоотделяне, при все да сте го пуснали "по терлици".
7. Повечето хора пърпорят по около 14 пъти на ден.
8. Пръцкането е толкова приятно, че дори след смъртта си продължаваме да го практикуваме.
9. Запалителната способност на човешките газове не е мит!
10. Всяко живо същество, което се храни, отделя газове!
11. Много учени смятат, че за глобалното затопляне отчасти са виновни пръцкащите крави, чиито газове нанасят непоправими вреди на озоновия слой...