Смъртта храни Холивуд

17.10.2011, 11:15

   
 
Смъртта храни Холивуд

Така е. И то от много отдавна. Но днес отново си припомних колко хищни могат да бъдат продуцентите в Холивуд, тъй като стана ясно, че вече се подготвя филм за Стив Джобс. Дето се вика, светът още не е приел смъртта му, а в киносредите тече невиждано оживление. Издателите също се надпреварват кой пръв да изкара "истинската" биография на Джобс. И ако някой си мисли, че всичко това се прави от уважение към този човек, той е изпаднал в сериозно заблуждение. Прави се за пари. Единствено и само за пари. Защото точно сега, когато всички се чудят какво ще се случи с Apple, жал им е или пък са по-скоро безразлични към кончината на Джобс, но все пак им е интересно, кесиите се развързват по-лесно.

Да започнем от книгите. Коя от коя е все по-истинска и казва все по-скандални и едновременно с това адски поучителни неща. Дори и да не е така и вътре да има само измислици, книгите за Стив Джобс ще се изкупуват като топъл хляб. Самата аз си взех една от първите, появили се в България, но няколко седмици преди Джобс да си отиде. Днес, сигурно половината свят вече е прочел тази книга, а аз още не съм стигнала до нея. Но какво да се прави - съдба. И истината е, че вие може и да си купите книгата, защото ви е интересно да прочетете за Стив Джобс, а издателите ще се "трогнат" като получат някое и друго доларче.

По-лошото е, че в Холивуд вече сериозно се точат зъби. Независимо, че още преди няколко месеца се говореше за филм, разказващ за Джобс и хората около Apple, сега машината се е засилила, защото е най-подходящият момент за печелене на малко пари. Извинявам се - на много пари. Вече се спрягат различни имена за ролята на Стив Джобс, а разни хора дори предлагат набор от актьори, сред които Кевин Спейси, Киану Рийвс, Станли Тучи и др.

Вълнението около правенето на нов филм е нещо изключително приятно, но когато се предвкусват милиарди долари възвръщаемост, сигурно е направо неописуемо.

Не че е ненормално, когато един толкова голям човек си отиде, светът да започне да се интересува повече от него. Не че е лошо киното и книгите да дават различни, понякога верни, а понякога - не, гледни точки. Напротив, всичко това е нужно, въпреки интернет, където всеки може да открие всичко. Нужни са филми и книги, защото провокират различни възприятия. И все пак би трябвало да има някаква мярка. А не холивудските продуценти да обясняват как този филм е изключително важен за света, за да се запознае с истинския Стив Джобс. С него можем да се запознаем и след 3 години, а вероятността тогава филмът да е по-достоверен е огромна. Бъдещият касов хит (предполагам) ще се отблагодари чудесно на своите създатели. Те ще извлекат финансовите блага от смъртта на един голям човек, донесени от милиони хора, искащи да научат нещо повече за него. Само на мен ли ми се струва малко прекалено?

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ