Помощ! Махмурлук

07.12.2011, 14:53

   
 
Помощ! Махмурлук

Момчета, не за първи път си говорим за този противен натрапник - махмурлука. И вярвайте ни, няма да е последният. Защото сме си поставили за цел да го унищожим, преди той да унищожи нас или поне да направим всичко по силите си да елиминираме неговото адско въздействие.

На всеки от нас му е познато чувството, когато след събуждането сутрин, ни се струва, че стадо бизони са минали през главата ни. Това е добрият стар махмурлук. Естествено ако не прекалите с поркането през нощта, сутринта няма да ви е толкова тежка, но къде е забавното в това? Тъй като и ние сме на мнение, че да си вечно трезвен си е наказание, но и не обичаме последствията от среднощните пиянски забави, то решихме да ви споделим няколко изпитани, както клинично, така и на практика начина, с които да намалим ефекта "чук по главата".

Храната

Тъй като алкохолът оставя тялото ви без витамините В и С, би било добре да се снабдите с такива, преди да сте започнали да пиете. Препоръчваме ви за набавяне на витамин В да консумирате пълнозърнести храни, картофи, банани и люти чушлета. За да подсилите тялото си с витамин С, е добре да хапнете броколи, ягоди или портокали. Друг много познат лек е да пиете мляко (айран, например) преди употребата на алкохол, защото така по-трудно ще се "наковете". Също препоръчваме и да консумирате коктейли, включващи натурални сокове.

Вода

Докато се забавлявате, изсмуквайки големи количества алкохол, тялото ви се дехидратира. Затова препоръчваме между питиетата да изпивате по една чаша вода. Така тялото ви ще се хидратира достатъчно и няма да ви е толкова зле на сутринта. Друг съвет е на сутринта след запоя, колкото и да ви се иска да го направите, да не пиете кафе, защото то е диуретик и ви обезводнява още повече.

Нукс вомика

И на нас ни прозвуча странно и отначало помислихме, че май ни цакат с топла бира. Оказа се обаче, че нукс вомика не е името на най-новата нашумяла дет метъл банда, а всъщност е дървесна ядка, съдържаща голямо количество стрихнин. Според лекарите, тази ядка би успокоила махмурлука ви само след няколко минути, а ако взимате по равни дози през целия ден ще се чувствате прекрасно. Също така нукс вомика ще облекчи главоболието ви и ще притъпи увеличената ви чувствителност към светлината. Яко, нали? Можете да си набавите тази спасителна благодат от всеки магазин за био храни.

Лека йога

И ние не сме съгласни с това, но според докторите би ви било от помощ за отърваване от махмурлука. Питаме се как ще ни дойде мерак да играем йога докато агонизираме и се кълнем, че повече никога няма да пием, но лекарите са си лекари. Само да отбележим, че според нас, ако дори можете да се движите, докато сте с махмурлук, значи сте голям късметлия.

Аспирин

О, аспиринът е божи дар. Това на всички ни е ясно, нали? Понякога не се препоръчва неговата консумация, но това е само ако сте закоравял пияница, който се съсипва от пиене всяка вечер. Ако не сте такъв – то нямате проблеми да налазите шишенцето с аспирин на сутринта. Според учените, при консумация на алкохол, в тялото ни се появяват химикали, наречени простагландини. Тези насърчават възпалението, а аспиринът е инхибитор на тези химикали, следователно... сами си направете сметката.

Антиоксиданти

Това е друг полезен метод за справяне с махмурлука. Сиреч, хапвайте повече плодове и зеленчуци и така ще ви стане по-добре. Препоръчваме боровинки, домати, цитрусови плодове, спанак и броколи. Заместете кафето със зелен чай. Пък и като цяло, хапването на малко прясна храна, вместо сандвич във офиса, няма да ви се отрази никак зле.

Витамин В6

Консумирането на повече от допустимото количество алкохол води до понижаване нивата на витамин В6, който играе голяма роля в метаболизма на черния дроб. Затова, за да се извините на черното си дробче за предната нощ, добре би било да хапнете леблебия, сьомга или банани, или и трите наведнъж.

Запомнете, че следвайки тези съвети, можете да намалите страданието на сутринта след запоя. Подчертаваме, че те няма да ви превърнат в "мистър железен черен дроб", но поне няма да агонизирате толкова много на следващия ден. Най-добрият съвет обаче е да имате граница в алкохолната консулация, за да си изкарате вечерта забавно, но най-вече да не се срамувате на сутринта от това което сте правили по време на пиянската вечер. 

Източник: Made Man

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ