Планкингът се разпростира навсякъде

28.07.2011, 13:23

   
 
Планкингът се разпростира навсякъде

"Да се правиш на умрял", "по корем", "екстремно лежане", "по лице". Всички тези са непознатите названия на новата фото мания планкинг. Това е най-популярната в момента снимкова "игра". Правилата са строго определени. Трябва да изберете супер тривиално място, което обаче е абсолютно неподходящо за снимки. След това трябва да легнете по корем, да изпънете крака, а ръцете ви да са плътно до тялото. Нищо от цялата постановка не е от значение, ако няма кой да ви заснеме. Накрая качвате снимката си в интернет и вече сте част от многото участници в планкинг играта.

Ако трябва да си преведем думата, можем да кажем "вдървяване", или пък "имитиране на талпа". И все пак, планкинг вече навлезе в жаргонния речник и едва ли скоро ще излезе от него. Много хора определят снимките от този нов тип като неуместни и безумни, а други прихват да се смеят всеки път и тайно събират смелост сами да планкират.

Началото на тази мания е някъде в средата на 90-те години. Не е ясно кой точно е кръстник на начинанието, тъй като, както се случва почти винаги, двама души в две различни точки на света се сещат за едно и също нещо. И после започват да спорят кой се е сетил пръв.

Само за няколко години имитирането на дъска, просната на произволно избрано място, се разпространява и логично се снабдява с отявлените си критици. Противниците на планкинга твърдят, че лягането по корем им напомня за XVIII в. и търговията с роби в Англия. Тогава робите били транспортирани с кораби и били натъпквани като сардели в специални за целта помещения под палубата. Подобно сравнение е по-безумно и от сексапила на Джъстин Бийбър и затова го смятаме за несериозно.

Въпреки че е забавен, планкингът все още си остава неразбран. Преди дни стана известен първият човек в света, уволнен заради планкинг. Това се случило в САЩ, където служител в магазин за компютърни игри качил снимка в Twitter. На нея той се бил проснал върху два щанда в магазина. Някой от по-горните нива на фирмата видял тази снимка и само след ден нещастникът бил уволнен, заедно с услужливия му колега-фотограф. За съжаление, вече има и смъртен случай. По-рано тази година един човек намерил смъртта си, след като правел планкинг на балкон, намиращ се на седмия етаж на сграда в Брисбейн, Австралия.

Иначе начинанието влиза в новинарските емисии на Англия още през септември 2009 г., когато става ясно, че в работно време цял лекарски екип, съставен от седем души, е планкирал. През май 2011 г. в Австралия мъж бе арестуван за планкиране върху полицейска кола, а в края на същия месец се разрази скандал с министър-председателя на Нова Зеландия Джон Кий. Синът му качил планкинг снимка във Facebook, а на заден план се виждал баща му. Коментарът на Кий бил, че не вижда нищо нередено в тези снимки, стига да се правят безопасно.

И ние не виждаме нищо нередно и даже преди малко сами планкирахме. Забавно е, разтоварващо е и отнема наистина малко време. А и е малко дебилно, така че върши идеална работа, ако искате за пет минути да се откъснете от работата си.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ