Мъжете, които могат да готвят, винаги са били на почит. Не всички сме професионални готвачи, а повечето от нас карат на готови храни, защото нямат време, но умението да сготвим нещо набързо си е абсолютен бонус. Подготвихме ви няколко наистина лесни и много вкусни рецепти, които отнемат съвсем мъничко време. С тях може да впечатлите жената до вас или просто да започнете да хапвате по-вкусно и полезно.
Рецепта 1
Крем супа от картофи
Какво ви трябва:
1. 1 кг картофи
2. 2 моркова
3. 1 малка глава лук
4. ¼ малко пакетче масло (30гр)
5. 100 мл прясно мляко
6. сол
7. магданоз за украса
Порции: 6
Как се прави:
1. Измийте си ръцете! Подгответе продуктите! Почистете картофите, моркова и лука и ги варете в подсолена вода, докато омекнат. Зеленчуците са достатъчно сварени, когато можете да ги набучите с вилицата. Важно е да се сварят добре, за да се получи впоследствие гладка, а не хрупкава картофена крем супа.
2. Пасирайте сварените зеленчуци с пасатор или кухненски робот (или с нещо, което мачка) до получаването на пюре. Не изхвърляйте водата, в която са врели зеленчуците!
3. Добавете към получената смес маслото, прясното мляко и около половин литър от водата, в която са врели зеленчуците. Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес и върнете за още 5 минути крем-супата от картофи на котлона.
Готово.
Рецепта 2
Зеленчукова крем супа (най-бързата супа a.k.a. студентска супа)
Какво ви трябва:
1. 4-5 картофа
2. 2 големи моркова
3. бялата част на 2 праза
4. ¼ средно голяма глава целина
5. 30 грама масло (¼ малко пакетче масло)
6. 100 мл прясно мляко
7. сол, черен пипер, магданоз за украса
Порции: 4-5
Как се прави:
1. Измийте си ръцете! Измивате и почиствате всички зеленчуци, след което ги нарязвате на едри парчета, поставяте ги в тенджера и заливате с 1,5 литра вода, добавяте и около 1 чаена лъжица сол. Варите до пълно сваряване на зеленчуците. Проверка – бучите с вилицата.
2. Изваждате зеленчуците от бульона (водата, в която са се варили) и ги пасирате с кухненски робот или с пасатор, или с каквото намерите. Добавяте маслото и една чаена чаша от зеленчуковия бульон, в който са врели зеленчуците и отново пасирате до получаване на хомогенна смес.
3. Връщате зеленчуковата смес на котлона, добавяте прясното мляко, което предварително сте извадили от хладилника. Супата трябва да поври още около 5 минути.
Готово!
Рецепта 3
Доматена крем супа
Какво ви трябва:
1. 1 консерва домати
2. 1 малка глава лук
3. 1 "гнездо" фиде
4. 30-40 грама краве масло
5. 150 мл. прясно мляко
6. сол на вкус
7. 1-2 щипки захар
Порции: 4
Как се прави:
1. Измийте си ръцете! Накълцайте на дребно лука, но пазете пръстите. Накълцания лук заедно с натрошеното на ситно фиде запържвате в маслото, докато фидето придобие златист цвят.
2. Нарежете на дребни парченца доматите. След като пасирате доматите, ги смесете с фидето и лука.
3. Тук е моментът да сложите сол на супата. И малко захар, за да не бъде много кисела. Накрая добавяте и млякото, което да е на стайна температура.
Готово!